Diós-mézes scone tálalva

Diós-mézes teljes kiőrlésű scone

A scone az angol reggelik egyik klasszikus eleme, amely Skóciából származik és a 16. század óta népszerű. A teljes kiőrlésű változat egészségesebb alternatíva, amely a dió gazdag ízével és a méz természetes édességével egyensúlyozza ki a tésztát. TIPP: A vaj legyen hideg, és gyors mozdulatokkal dolgozz vele, hogy a scone omlós maradjon. Ha túlkevered a tésztát, a végeredmény keményebb lehet. Ez az ízletes diós-mézes scone tökéletes választás reggelire egy csésze tea vagy kávé mellé, de uzsonnaként is megállja a helyét. Frissen a legfinomabb, de légmentesen zárható dobozban tárolva másnap is puha marad.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
1850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Teljes kiőrlésű liszt
10 g Sütőpor
1 csipet
100 g Vaj
50 g Méz
80 g Dió
100 ml Tej
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a scone egyenletesen süljön meg. A sütőpapír megakadályozza, hogy a scone leragadjon a tepsire.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a tészta.

    3

    A hideg vajat kockázd fel, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a lisztes keverékben, amíg egyenletes, morzsás állagú nem lesz.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így nem olvad meg idő előtt, és a scone omlósabb lesz. A morzsolást végezd gyorsan, hogy a vaj ne melegedjen fel túlságosan.

    4

    A diót durvára vágd fel, majd keverd a lisztes keverékhez.

    A dió íze jobban érvényesül, ha sütés előtt enyhén megpirítod.

    5

    Egy külön tálban verd fel a tojást, add hozzá a mézet és a tejet, majd keverd össze.

    A tojást alaposan verd fel, hogy a scone szép színt kapjon.

    6

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverd addig, amíg egy egységes, kissé ragacsos tésztát nem kapsz. Ne keverd túl, hogy a scone könnyű és omlós maradjon!

    A túlkeverés kemény scone-t eredményez, ezért csak addig keverd, amíg a hozzávalók össze nem állnak.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd egy éles késsel vágd fel háromszögekre vagy korongokra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tészta vastagsága befolyásolja a scone állagát; a vastagabb scone puhább, a vékonyabb ropogósabb lesz.

    8

    Helyezd a scone-okat a sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a scone színére. Akkor jó, ha aranybarna.

    9

    Hagyd hűlni pár percig, majd tálald mézzel vagy vajjal.

    A frissen sült scone a legfinomabb. Ha kihűlt, melegítsd fel kicsit sütőben vagy mikrohullámú sütőben.