Donat Kampung tálalva

Donat Kampung

A Donat Kampung egy hagyományos indonéz fánk, amelyet gyakran az utcai árusok és helyi pékségek kínálnak. Egyszerű, mégis ízletes édesség, amelynek kívül ropogós, belül pedig puha állaga tökéletes egy csésze tea vagy kávé mellé. Az indonéz konyha gazdag az édes süteményekben és desszertekben, és a Donat Kampung az egyik legkedveltebb sült tészta. Eredetileg a nyugati fánkok inspirálták, de Indonéziában saját, egyszerű és gyors változatot készítettek belőle, amely nem igényel bonyolult hozzávalókat. Ha szereted a hagyományos, cukorba forgatott sült fánkokat, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki. Kiváló választás családi reggelikhez vagy uzsonnára!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
25 g Friss élesztő
250 ml Langyos tej
50 g Vaj (olvasztott)
1 db Tojás
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
1000 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 g Kristálycukor (forgatáshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja, a meleg pedig elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot és a tojást.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztát addig kell dagasztani, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. A sütő alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében ideális.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket. A közepüket egy kisebb kör alakú szaggatóval vágd ki, hogy lyukas fánkokat kapj.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert a sütés során kiszárad. Használj éles szaggatót, hogy a fánkok szép formájúak legyenek.

    6

    Helyezd a fánkokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.

    7

    Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.

    Ha nincs hőmérőd, ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem fognak megfelelően megsülni. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.

    9

    Még melegen forgasd meg kristálycukorban, majd tálald.

    A kristálycukor jobban rátapad a meleg fánkokra.