Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a hideg nem aktiválja, a meleg pedig elpusztítja az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, akkor valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot és a tojást.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Öntsd hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztát addig kell dagasztani, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. A sütő alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében ideális.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket. A közepüket egy kisebb kör alakú szaggatóval vágd ki, hogy lyukas fánkokat kapj.
A tészta ne legyen túl vékony, mert a sütés során kiszárad. Használj éles szaggatót, hogy a fánkok szép formájúak legyenek.
Helyezd a fánkokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.
Ha nincs hőmérőd, ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert az lehűti az olajat, és a fánkok nem fognak megfelelően megsülni. A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
Még melegen forgasd meg kristálycukorban, majd tálald.
A kristálycukor jobban rátapad a meleg fánkokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.