Elarji bazhe szósszal, tejszínes vadhús tálalva petrezselyemmel

Elarji bazhe szósszal

Az elarji bazhe egy hagyományos magyar étel, amely a vadhús és a bazhe szósszal egyesíti a gazdag ízeket. A bazhe szósz tejszínes állagú, gazdag fűszerekkel és friss petrezselyemmel tálalva igazi ínycsiklandó élmény. Ezt az ételt leggyakrabban ünnepi alkalmakra készítik, de hétköznap is remek választás lehet, ha valami különlegeset szeretnél főzni.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Elarji (vadhús)
200 g Bazhe (túrós szósz)
2 ek. Olívaolaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 csokor Friss petrezselyem
100 ml Fehérbor
150 ml Tejszín
1 ek. Fűszerkeverék (bazhe fűszerkeverék)
1 tk.
1 csipet Friss bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vadhúst (elarji) szeleteld fel, majd sózd meg és fekete borssal ízesítsd.

    A vadhús lehet bárány, nyúl vagy őz, de az elarji egy hagyományosabb választás.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a hússzeleteket, amíg mindkét oldaluk szépen megpirul.

    Ne tedd túl zsúfolttá a serpenyőt, mert így nem pirulnak meg egyenletesen a húsok.

    3

    Miután a húsok szépen megpirultak, vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.

    Ha a húsok túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet, hogy a belső részeik is átsüljenek.

    4

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd a serpenyőben maradt olajon pirítsd meg őket, amíg üvegesek lesznek.

    A fokhagymát ne hagyd sokáig pirulni, mert gyorsan megéghet és keserűvé válik.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd addig, amíg a bor felére csökkenti a térfogatát.

    A bor segítségével kinyílnak a hús ízei és gazdagabbá teszi a szószt.

    6

    Add hozzá a bazhe szószt és a fűszerkeveréket, majd keverd össze. Helyezd vissza a húst, és főzd 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A bazhe szósz sűrű és gazdag, így figyelj arra, hogy a szósz ne legyen túl sűrű – ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet.

    7

    Végül add hozzá a tejszínt és friss petrezselymet, majd főzd további 5 percig, hogy minden jól átjárja egymást.

    A tejszín ad egy krémes textúrát a szósznak, ami tökéletesen passzol a vadhúshoz.

    8

    Tálald forrón, rizzsel, burgonyával vagy friss kenyérrel.

    A rizs vagy a friss kenyér segít felszívni a gazdag szószt, így az étel igazán ínycsiklandó lesz.