Empadão de atum, tonhalas pite leveles tésztával, tojásos töltelékkel és paradicsommal

Empadão de atum (tonhalas töltelékkel)

A portugál Empadão de atum egy klasszikus étel, amely tonhalas pitét jelent, amit gyakran fogyasztanak családi összejöveteleken. Az étel friss, egyszerű alapanyagokból készül, de a gazdag ízvilág miatt a portugál konyha egyik legnépszerűbb fogása. A leveles tészta omlós állaga és a tojásos, paradicsomos tonhal töltelék kombinációja különleges élményt nyújt. Tálalható egyszerűen, de akár ünnepi étkezésekhez is tökéletes választás.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
2 doboz Tonhal
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
100 g Zöld olajbogyó
2 db Tojás
100 g Tejföl
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel. A paradicsomot mosd meg és vágd fel kis kockákra.

    A fokhagyma ízét még intenzívebbé teheted, ha finomra reszeled, de ha aprítod, akkor jobban megmarad az íze.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát. Amikor üvegesednek, add hozzá a paradicsomot, és főzd 5 percig, amíg megpuhul.

    A paradicsomot érdemes kicsit összenyomni a serpenyőben, hogy levet eresszen és ízletesebb legyen.

    3

    Hozzáadva a tonhalat (lehet konzerv, amit leöblítesz és lecsöpögtetsz), az olajbogyót, sót és borsot, főzd még 5 percig, amíg jól összeérnek az ízek.

    A tonhalat úgy keverd bele, hogy ne törje szét túlzottan, így szép darabokban marad.

    4

    A tojásokat főzd meg keményre, majd vágd apróra. Add hozzá a főtt tojást és a tejfölt a tonhalas keverékhez, majd keverd össze.

    A kemény tojás extra krémességet ad a tölteléknek, és még gazdagabbá teszi az ízeket.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. Öntsd bele a tonhalas tölteléket, majd a maradék tésztával fedd le, és a széleit jól nyomd össze.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben könnyen elszakadhat a sütés közben.

    6

    A tetejét kenj meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen. Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.

    A tojás kenés segít abban, hogy a tészta szép fényt kapjon és ropogós legyen.