Enoki gomba szalonnába tekerve, nyársra húzva, szezámmaggal megszórva

Enoki maki yakitori - gomba szalonnába tekerve

A yakitori, vagyis japán nyársra húzott grillételek eredete a 17. századi Edo-korszakra vezethető vissza, amikor az utcai árusok elkezdték sütni a húsokat és zöldségeket faszénen, egyszerű, de ízgazdag szójaszószos mázban. Az enoki gomba baconbe tekerve egy modern és kreatív változata ennek a klasszikus technikának, mely a ropogós és szaftos bacon kontrasztját ötvözi a finoman földes gomba karakterével. A szójaszósz és mirin párosítása autentikus japán ízvilágot teremt, a szezámmag pedig enyhe roppanósságot és vizuális textúrát ad. Technikai tanács: mindig forró rácson süsd, így a bacon gyorsan megpirul anélkül, hogy kiszárítaná a gombát. Ahogy a bacon sülni kezd, a szójaszósz illata elárasztja a levegőt, és garantáltan mindenkit az asztalhoz csábít – tökéletes választás baráti vacsorákhoz vagy izgalmas előételként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
880 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Enoki gomba
12 db Bacon (vékony szeletelt)
3 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin (édes rizsbor)
1 tk. Cukor
2 db Fokhagyma
1 ek. Szezámmag
1 db Zöldhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Az enoki gombát bontsd szét kisebb kötegekre, vágd le a gyökeres végét. A bacon szeleteket hosszában vágd félbe, hogy könnyebb legyen feltekerni.

    Használj friss és ropogós bacon szeleteket – a túl zsíros vagy túl puha szeletek szétcsúszhatnak grillezéskor.

    2

    Tekerj minden enoki köteget egy bacon csíkba, majd szúrd át fa nyárssal vagy fogpiszkálóval, hogy grillezés közben egyben maradjanak.

    Ha nyársra húzod, egyszerre több makit tudsz grillezni – így gyorsabb és egyenletesebb a sütés.

    3

    Keverd össze a szójaszószt, mirint, cukrot és zúzott fokhagymát. Ezzel a keverékkel kend meg a nyársakat sütés előtt és közben is.

    Használj szilikon ecsetet a pácoláshoz – így egyenletesen oszlik el a szósz és nem áztatja el a húst.

    4

    Grillezd a nyársakat közepes hőfokon 5-7 percig, amíg a bacon ropogósra sül és a gomba enyhén karamellizálódik. Közben többször fordítsd meg és kend újra a szójaszószos keverékkel.

    Használhatsz grillserpenyőt vagy kontaktgrillt is, ha nincs kéznél szabadtéri grill.

    5

    Tálalás előtt szórd meg szezámmaggal és finomra vágott zöldhagymával. Tálald szójaszószos mártogatóval vagy citromgerezddel.

    Tálalás előtt 1-2 percig pihentesd a grillezett nyársakat – így szaftosabb marad és könnyebben kezelhető.