Az almákat mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le egy nagy lyukú reszelőn. Facsard ki a levüket, hogy ne áztassa el a tésztát.
A reszeléshez használj konyhai robotgépet, így gyorsabban végzel. A kicsavart almalevet ne dobd ki, felhasználhatod turmixokhoz vagy süteményekhez.
A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd add hozzá a sütőport, a sót és a fahéjat. Keverd el, hogy egyenletesen eloszoljanak a száraz hozzávalók.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát, és segít elkerülni a csomókat.
A hideg vajat kockázd fel, majd morzsold el a lisztes keverékben, amíg finom morzsás állagot nem kapsz.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. Használhatsz késes aprítót is a morzsoláshoz.
Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés tejfölt, hogy jól formázható legyen.
A hozzávalók legyenek hidegek, ez segít a tészta állagának megőrzésében. A tejfölt kanalanként adagold, nehogy túl lágy legyen a tészta.
Gyúrás közben dolgozd bele a kinyomkodott almát is, majd formázz egy homogén tésztát. Ha túl ragacsos, egy kis lisztet adhatsz még hozzá.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrástól kemény lehet a pogácsa.
Takarj le egy konyharuhával és pihentesd a tésztát kb. 30 percig a hűtőben, hogy könnyebben dolgozhass vele.
A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyformán süljenek meg. A szaggatót vagy poharat is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojást alaposan verd fel egy kevés vízzel vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a pogácsák teteje. Ügyelj arra, hogy a tojás ne csöpögjön a tepsire, mert megéghet.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Ha elkészült, hagyd hűlni pár percig, majd szórd meg porcukorral és tálald!
A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók, így egyenletesebben tudod szórni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.