Fahéjas-almás pogácsa tálalva

Fahéjas-almás pogácsa

A fahéjas-almás pogácsa egy hagyományos magyar sütemény, amely különösen az őszi időszakban népszerű. A puha, omlós tészta és az illatos fahéjas alma tökéletes kombinációja teszi különlegessé ezt a receptet. A pogácsát gyakran családi összejöveteleken készítik, hiszen egyszerűen elkészíthető és mindenki szereti. Az alma nemcsak ízt ad a tésztának, hanem szaftossá is teszi, így nem szárad ki. Ha egy kis változatosságra vágysz, reszelt narancshéjjal vagy dióval is gazdagíthatod. Egy csésze forró tea vagy kakaó mellé tökéletes választás!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
250 g Vaj
50 g Kristálycukor
1 db Tojás
100 g Tejföl
1 cs. Sütőpor
2 tk. Fahéj
1 csipet
2 db Alma
30 g Porcukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le egy nagy lyukú reszelőn. Facsard ki a levüket, hogy ne áztassa el a tésztát.

    A reszeléshez használj konyhai robotgépet, így gyorsabban végzel. A kicsavart almalevet ne dobd ki, felhasználhatod turmixokhoz vagy süteményekhez.

    2

    A lisztet egy nagy tálba szitáld, majd add hozzá a sütőport, a sót és a fahéjat. Keverd el, hogy egyenletesen eloszoljanak a száraz hozzávalók.

    A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát, és segít elkerülni a csomókat.

    3

    A hideg vajat kockázd fel, majd morzsold el a lisztes keverékben, amíg finom morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. Használhatsz késes aprítót is a morzsoláshoz.

    4

    Add hozzá a kristálycukrot, a tejfölt és a tojást, majd kezdd el összegyúrni a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés tejfölt, hogy jól formázható legyen.

    A hozzávalók legyenek hidegek, ez segít a tészta állagának megőrzésében. A tejfölt kanalanként adagold, nehogy túl lágy legyen a tészta.

    5

    Gyúrás közben dolgozd bele a kinyomkodott almát is, majd formázz egy homogén tésztát. Ha túl ragacsos, egy kis lisztet adhatsz még hozzá.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrástól kemény lehet a pogácsa.

    6

    Takarj le egy konyharuhával és pihentesd a tésztát kb. 30 percig a hűtőben, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, így a tészta könnyebben nyújtható és szaggatható.

    7

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyformán süljenek meg. A szaggatót vagy poharat is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg felvert tojással a tetejüket, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojást alaposan verd fel egy kevés vízzel vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a pogácsák teteje. Ügyelj arra, hogy a tojás ne csöpögjön a tepsire, mert megéghet.

    9

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Ha elkészült, hagyd hűlni pár percig, majd szórd meg porcukorral és tálald!

    A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók, így egyenletesebben tudod szórni.