Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot, sót, fahéjat és a kardamomot. Ez adja meg a naan fűszeres, illatos karakterét.
A fűszereket alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen oszlanak el a tésztában.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10 perc kézi gyúrást igényel.
A víz hőmérséklete legyen kellemesen langyos, se nem túl hideg, se nem túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A joghurt szobahőmérsékletű legyen.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni legalább 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta kelesztéséhez ideális hely a kikapcsolt, de enyhén előmelegített sütő vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztát oszd 6 részre, formálj gombócokat, majd nyújtsd őket ovális alakúra enyhén lisztezett felületen.
A gombócokat érdemes letakarva pihentetni pár percig, mielőtt kinyújtanád őket, így könnyebben kezelhetőek lesznek.
Minden kinyújtott tésztát szórj meg egy csipet fahéjjal és kardamommal, majd hajtsd félbe és lapítsd le. Így a fűszerek a belsejébe kerülnek.
A félbehajtás után óvatosan nyújtsd ki a tésztát, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el benne.
Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, és süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.
A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a lángot.
Még forrón kend meg őket olvasztott vajjal – ettől fényesek és illatosak lesznek.
A vaj helyett használhatsz ghít (tisztított vajat) is, ami még intenzívebb ízt ad a naanoknak.
Tálald melegen. A fahéj és a kardamom együtt meleg, fűszeres ízvilágot teremt.
A naanokat tálalhatod joghurttal, chutney-val vagy más indiai mártásokkal is.
Tipp: ha intenzívebb fűszerességre vágysz, növeld bátran a kardamom mennyiségét, de ne lépd túl az 1 teáskanálnyit, mert kesernyés lehet.
A kardamom nagyon intenzív fűszer, ezért óvatosan adagold. Frissen őrölt kardamommal a legjobb.
A tésztát mindig alaposan gyúrd át, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el, és a naan szép egyenletesen süljön.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a naan kemény lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.