Fahéjas-vaníliás linzer tálalva

Fahéjas-vaníliás linzer

A linzer sütik a közép-európai konyha egyik legismertebb édességei. Az omlós tészta és a gyümölcsös lekvár harmonikus kombinációja tökéletes desszertté varázsolja őket. A fahéj és vanília illata az egész konyhát betölti, miközben ezek a linzerek sülnek. A linzerek népszerűsége az osztrák és német konyháig nyúlik vissza, és szinte minden családban van egy saját titkos recept. Ez a recept a klasszikus linzertésztát egy kis vaníliás és fahéjas csavarral teszi még különlegesebbé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
250 g Liszt
80 g Cukor
1 tk. Fahéj
1 cs. Sütőpor
1 csipet
150 g Vaj
1 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
200 g Cukros lekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat. A vajat hagyd szobahőmérsékleten, hogy könnyebben tudj dolgozni vele. A tojást verd fel a cukorral és a vaníliás cukorral.

    Ügyelj, hogy a vaj ne legyen túl puha, mert akkor nehezebb lesz vele dolgozni. A tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra verd, ezáltal a linzer könnyebb és levegősebb lesz.

    2

    A lisztet, fahéjat, sütőport és a csipet sót egy tálban keverd össze. Ez lesz a száraz keveréked.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta. A só kiemeli az édes ízeket.

    3

    Add hozzá a felvert tojást és a szobahőmérsékletű vajat a száraz hozzávalókhoz, és dolgozd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta ne legyen túl lágy.

    A tésztát gyors mozdulatokkal dolgozd össze, ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a linzer. Ha a tészta túl lágy, adj hozzá egy evőkanál lisztet, de ne többet, mert akkor száraz lesz.

    4

    Csomagold be a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább fél órán keresztül.

    A hűtés segít a vajnak megdermedni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz.

    5

    Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felületen. A linzereket egy kiszúróval formázd ki. A formázott linzerek felét készítsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvár látszódjon.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, és ha ragad, tegyél alá még több lisztet. A kiszúrót is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd hűtőben 10 percig, majd nyújtsd ki újra.

    6

    Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a linzereket 8-10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a linzerekre. Akkor jók, ha a széleik enyhén aranybarnák. Ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek.

    7

    Miután a linzerek kihűltek, kend meg a teljes linzereket lekvárral, és tedd rá a lyukas tetejű linzereket. Az így összeillesztett linzerek tetejét megszórhatod fahéjjal, hogy még ínycsiklandóbbak legyenek.

    A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhető legyen. Használhatsz piros ribizli, sárgabarack vagy bármilyen más savanykás lekvárt. A fahéjat szitán keresztül szórd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.