Készítsd elő a hozzávalókat. A vajat hagyd szobahőmérsékleten, hogy könnyebben tudj dolgozni vele. A tojást verd fel a cukorral és a vaníliás cukorral.
Ügyelj, hogy a vaj ne legyen túl puha, mert akkor nehezebb lesz vele dolgozni. A tojást a cukorral és vaníliás cukorral habosra verd, ezáltal a linzer könnyebb és levegősebb lesz.
A lisztet, fahéjat, sütőport és a csipet sót egy tálban keverd össze. Ez lesz a száraz keveréked.
A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen meg a tészta. A só kiemeli az édes ízeket.
Add hozzá a felvert tojást és a szobahőmérsékletű vajat a száraz hozzávalókhoz, és dolgozd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy a tészta ne legyen túl lágy.
A tésztát gyors mozdulatokkal dolgozd össze, ne gyúrd túl, mert akkor kemény lesz a linzer. Ha a tészta túl lágy, adj hozzá egy evőkanál lisztet, de ne többet, mert akkor száraz lesz.
Csomagold be a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább fél órán keresztül.
A hűtés segít a vajnak megdermedni, így a tészta könnyebben nyújtható és formázható lesz.
Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra egy lisztezett felületen. A linzereket egy kiszúróval formázd ki. A formázott linzerek felét készítsd el egy kis közepes lyukkal, hogy a lekvár látszódjon.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, és ha ragad, tegyél alá még több lisztet. A kiszúrót is mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd hűtőben 10 percig, majd nyújtsd ki újra.
Előmelegített 180 fokos sütőben süsd a linzereket 8-10 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a linzerekre. Akkor jók, ha a széleik enyhén aranybarnák. Ne süsd túl, mert akkor kemények lesznek.
Miután a linzerek kihűltek, kend meg a teljes linzereket lekvárral, és tedd rá a lyukas tetejű linzereket. Az így összeillesztett linzerek tetejét megszórhatod fahéjjal, hogy még ínycsiklandóbbak legyenek.
A lekvárt melegítsd meg egy kicsit, hogy könnyebben kenhető legyen. Használhatsz piros ribizli, sárgabarack vagy bármilyen más savanykás lekvárt. A fahéjat szitán keresztül szórd a linzerekre, hogy egyenletes legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.