A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Ez segít abban, hogy a keksz tésztája lágy és homogén állagú legyen.
Ne olvaszd meg a vajat, csak hagyd, hogy magától megpuhuljon. Ha sietsz, vágd kisebb darabokra, hogy gyorsabban puhuljon.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a vajat és a porcukrot, amíg krémes állagot nem kapsz. Használhatsz kézi habverőt vagy elektromos mixert is, hogy könnyebb legyen.
Addig keverd, amíg a vaj és a porcukor teljesen össze nem olvad és egy könnyű, krémes masszát nem kapsz.
Add hozzá a vaníliakivonatot, a sót és a tojást, majd keverd alaposan össze, amíg egységes masszát nem kapsz.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy jobban elegyedjen a többi hozzávalóval.
Fokozatosan szitáld bele a lisztet, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egy formázható, nem ragadós tésztát nem kapsz.
A lisztet mindig szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók. Ne keverd túl a tésztát, mert a kekszek kemények lehetnek.
Aprítsd fel a fehércsokoládét, és óvatosan keverd bele a tésztába. Így sütés közben finom olvadt csokoládédarabkák lesznek a kekszekben.
Használj jó minőségű fehércsokoládét a legjobb ízélményért.
Formázz a tésztából egy nagy gömböt, csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre. Ez segít, hogy a kekszek megtartsák a formájukat sütés közben.
A hűtés segít abban, hogy a vaj megdermedjen, így a kekszek nem terülnek szét sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A hűtőből kivett tésztából formázz kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Nyomd le őket enyhén, hogy laposabb kekszeket kapj.
A golyókat egyforma méretűre formázd, hogy a kekszek egyenletesen süljenek. Hagyj helyet a kekszek között, mert sütés közben terülni fognak.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 10-12 percig, amíg a széleik enyhén ropogósak lesznek, de a belsejük puha marad.
Ne süsd túl a kekszeket, mert kemények lesznek. A kekszek még puhának tűnhetnek, amikor kiveszed őket a sütőből, de a hűlés során megszilárdulnak.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A rácson hűlés megakadályozza, hogy a kekszek alja bepárásodjon és elázzon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.