Frissen sült feketeribizlis-marcipános bagel

Feketeribizlis-marcipános bagel

A bagel egy világszerte ismert és kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a feketeribizlis-marcipános változat egy igazi különlegesség, amely ötvözi a feketeribizli természetes savanykás édességét és a marcipán lágy, mandulás ízét. A gyümölcs és az édes mandula kombinációja egyedülálló és harmonikus ízvilágot teremt, amely ideális választás egy különleges reggelihez vagy délutáni kényeztetéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
100 g Feketeribizli
80 g Marcipán
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    A lisztet szitáld át, hogy a bagel könnyebb legyen.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. Például a sütő, alacsony hőfokon.

    4

    Aprítsd fel a marcipánt kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a megkelt tésztába a feketeribizlivel együtt. Vigyázz, hogy ne nyomd össze a ribizliszemeket, hogy ne áztassák el a tésztát.

    A marcipánt érdemes előzőleg hűtőbe tenni, hogy könnyebben lehessen aprítani.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A gombócokat érdemes mérleggel kimérni, hogy egyforma méretűek legyenek.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, hogy a bagel szép színt kapjon.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojásos tej helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a bagelekre.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra feketeribizli szemmel díszítve.

    A kihűlt bageleket kettévágva megkenheted vajjal, krémsajttal vagy más kedvenc feltéttel.