Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A lisztet szitáld át, hogy a bagel könnyebb legyen.
Öntsd hozzá a meleg vizet, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. Például a sütő, alacsony hőfokon.
Aprítsd fel a marcipánt kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a megkelt tésztába a feketeribizlivel együtt. Vigyázz, hogy ne nyomd össze a ribizliszemeket, hogy ne áztassák el a tésztát.
A marcipánt érdemes előzőleg hűtőbe tenni, hogy könnyebben lehessen aprítani.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócokat érdemes mérleggel kimérni, hogy egyforma méretűek legyenek.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy cukrot, hogy a bagel szép színt kapjon.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos tej helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a bagelekre.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra feketeribizli szemmel díszítve.
A kihűlt bageleket kettévágva megkenheted vajjal, krémsajttal vagy más kedvenc feltéttel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.