Fish pie fűszeres olívaolajjal, burgonyával, haldarabokkal és sajttal tálalva

Fish pie fűszeres olívaolajjal

A Fish pie egy klasszikus brit étel, amely a tenger gyümölcseinek és halaknak gazdag ízét ötvözi egy krémes, tejszínes keverékkel. A pite, amely gyakran burgonyával és zöldségekkel készül, igazi comfort food a családi étkezésekhez. A fűszeres olívaolaj hozzáadása még különlegesebbé teszi az ételt, egyedülálló ízeket biztosítva a halas töltelékhez. Az étel eredete a XIX. századra nyúlik vissza, amikor brit családok számára ideális étkezés volt a könnyen elkészíthető és tápláló halas pite.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fehér hal (pl. tőkehal vagy nyelvhal)
500 g Burgonya
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Tej
100 g Tejföl
1 ek. Friss petrezselyem
3 ek. Fűszeres olívaolaj
1 ek. Liszt
1 db Citrom
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, és vágd kisebb kockákra. Főzd őket sós vízben 15-20 percig, amíg megpuhulnak.

    A burgonyát akkor érdemes lecsepegtetni, amikor már teljesen puhára főtt, hogy ne legyen túl vizes a pite.

    2

    A halat vágd kisebb darabokra, és egy serpenyőben süsd meg 3-4 percig, amíg könnyen szétfeszíthető lesz.

    A halat érdemes a bőr nélküli változatok közül választani, hogy könnyebb legyen szétmorzsolni.

    3

    A fokhagymát zúzd össze, és egy kis fűszeres olívaolajban pirítsd meg. Add hozzá a lisztet, és keverd jól össze, hogy egy sűrű keveréket kapj.

    A fokhagymát érdemes kis lángon pirítani, hogy ne égjen meg, csak illatos legyen.

    4

    Öntsd hozzá a tejet és a tejfölt, és folyamatos keverés mellett főzd, amíg a szósz besűrűsödik. Ízesítsd sóval és borssal.

    Ha túl sűrűnek találod a szószt, egy kis vizet is adhatunk hozzá, hogy könnyedebb állagot kapj.

    5

    A kész halat és a fűszeres szószt keverd össze egy tálban. Adja hozzá a főtt burgonyát is, és keverd simára.

    A hal és a burgonya keverését fokozatosan végezd, hogy ne törjön össze a burgonya, és a hal egyenletesen eloszoljon.

    6

    A halas keveréket öntsd egy piteformába, majd a tetejére reszelt sajtot vagy pite tésztát rakj. Ha tetszik, díszítheted egy kis friss petrezselyemmel.

    A sajtot reszelve érdemes rátenni, hogy szépen megolvadjon és ropogós legyen a teteje.

    7

    A pitét süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

    Ha a pite teteje túl gyorsan barnul, egy alufóliával letakarhatod, hogy ne égjen meg.