Flapjack zabpelyhes szelet tálalva

Flapjack

A Flapjack egy tradicionális brit zabpehely szelet, amelyet mézzel vagy aranysziruppal édesítenek, és tökéletes energiaforrás egy gyors reggelihez vagy délutáni snackként. Ez az egyszerű, de tápláló édesség évszázadok óta népszerű az Egyesült Királyságban, különösen azok körében, akik természetes energiát keresnek hosszú túrák vagy munkanapok előtt. Az eredeti recept gyakran csak négy összetevőt – zabpelyhet, vajat, cukrot és szirupot – tartalmaz, de modern változatai aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel és csokoládéval is gazdagíthatók. A Flapjack ropogós széleivel és omlós belsejével minden falatban kellemes textúrát nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Zabpehely
150 g Vaj
100 g Méz vagy aranyszirup
100 g Barna cukor
1 tk. Vanília kivonat
0.5 tk.
50 g Aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya)
50 g Dió vagy mandula (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a flapjack leragadjon, és könnyebb lesz kivenni a tepsiből.

    2

    Egy lábasban olvaszd össze a vajat, a mézet (vagy aranyszirupot) és a barna cukrot alacsony lángon, amíg sima és egynemű keveréket kapsz.

    Fontos, hogy alacsony lángon olvaszd össze, különben a cukor megéghet.

    3

    Vedd le a tűzről, és keverd bele a vanília kivonatot és a sót.

    A vanília és a só kiemeli a többi ízt.

    4

    Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, az aszalt gyümölcsöket és a diót (ha használsz).

    Bármilyen aszalt gyümölcsöt és diót használhatsz, ami neked tetszik. A zabpehely lehet finom vagy durva szemű, ízlés szerint.

    5

    Öntsd rá az olvasztott vajas keveréket, és alaposan dolgozd össze, hogy minden zabpehely jól bevonódjon.

    Győződj meg róla, hogy minden zabpehely egyenletesen van bevonva a vajas keverékkel, különben a flapjack nem fog egyben maradni.

    6

    Öntsd a keveréket az előkészített tepsibe, majd egy spatulával egyenletesen nyomkodd le.

    Minél jobban lenyomkodod a keveréket, annál tömörebb lesz a flapjack.

    7

    Süsd a sütőben 20-25 percig, amíg a szélei aranybarnák nem lesznek.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. A flapjack akkor van kész, ha a szélei aranybarnák, a közepe pedig még puha.

    8

    Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeletekre vágod.

    Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt vágsz belőle, különben széteshet.

    9

    Tálald reggelire vagy uzsonnára, önmagában vagy joghurttal.

    A flapjack légmentesen záródó dobozban tárolva több napig is eláll.