Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a flapjack leragadjon, és könnyebb lesz kivenni a tepsiből.
Egy lábasban olvaszd össze a vajat, a mézet (vagy aranyszirupot) és a barna cukrot alacsony lángon, amíg sima és egynemű keveréket kapsz.
Fontos, hogy alacsony lángon olvaszd össze, különben a cukor megéghet.
Vedd le a tűzről, és keverd bele a vanília kivonatot és a sót.
A vanília és a só kiemeli a többi ízt.
Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, az aszalt gyümölcsöket és a diót (ha használsz).
Bármilyen aszalt gyümölcsöt és diót használhatsz, ami neked tetszik. A zabpehely lehet finom vagy durva szemű, ízlés szerint.
Öntsd rá az olvasztott vajas keveréket, és alaposan dolgozd össze, hogy minden zabpehely jól bevonódjon.
Győződj meg róla, hogy minden zabpehely egyenletesen van bevonva a vajas keverékkel, különben a flapjack nem fog egyben maradni.
Öntsd a keveréket az előkészített tepsibe, majd egy spatulával egyenletesen nyomkodd le.
Minél jobban lenyomkodod a keveréket, annál tömörebb lesz a flapjack.
Süsd a sütőben 20-25 percig, amíg a szélei aranybarnák nem lesznek.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. A flapjack akkor van kész, ha a szélei aranybarnák, a közepe pedig még puha.
Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt szeletekre vágod.
Fontos, hogy teljesen kihűljön, mielőtt vágsz belőle, különben széteshet.
Tálald reggelire vagy uzsonnára, önmagában vagy joghurttal.
A flapjack légmentesen záródó dobozban tárolva több napig is eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.