Fokhagymås-gyömbéres samosa tålalva

Fokhagymås-gyömbéres samosa

Ez a recept egy klasszikus indiai inspirĂĄciĂłjĂș samosa vĂĄltozat, ahol a fokhagyma Ă©s a gyömbĂ©r pĂĄrosa dominĂĄl. A kĂ©t alapfƱszer nemcsak aromĂĄt, de mĂ©lysĂ©get Ă©s intenzitĂĄst is ad az egyszerƱ burgonyĂĄs alapnak. Ahogy a töltelĂ©k pirul a serpenyƑben, az illatok mĂĄr elƑre jelzik, hogy egy karakteres falat kĂ©szĂŒl. RopogĂłs tĂ©szta, szaftos belsƑ – tökĂ©letes tĂĄrs bĂĄrmilyen alkalomra. Fontos, hogy a gyömbĂ©rt frissen reszelve hasznĂĄld – az adja az Ă©tel csĂ­pƑs, melegĂ­tƑ karakterĂ©t. Ha mĂ©g intenzĂ­vebb Ă­zĂ©lmĂ©nyre vĂĄgysz, adhatsz a töltelĂ©khez egy kevĂ©s citromlevet is a vĂ©gĂ©n.

ElƑkĂ©szĂŒlet 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Burgonya
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Friss reszelt gyömbĂ©r
⭕ 1 tk. Ɛrölt rĂłmai kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Ɛrölt koriander
⭕ 0.5 tk. Chilipehely
⭕ 1 tk. Só
⭕ 2 ek. Olaj (töltelĂ©khez)
⭕ 6 db Samosa tĂ©szta vagy leveles tĂ©szta
⭕ 500 ml Olaj (sĂŒtĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyĂĄt hĂĄmozd meg, kockĂĄzd fel Ă©s fƑzd sĂłs vĂ­zben puhĂĄra. EzutĂĄn szƱrd le Ă©s törd össze durvĂĄn – ne legyen teljesen pĂ©pes.

    A burgonyĂĄt ne fƑzd tĂșl, mert akkor pĂ©pes lesz Ă©s nehezebb lesz vele dolgozni.

    2

    A hagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt aprĂ­tsd vagy reszeld le. Egy serpenyƑben hevĂ­ts olajat, majd pirĂ­tsd meg a hagymĂĄt, amĂ­g ĂŒveges lesz.

    A hagymåt alacsony långon pirítsd, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt, Ă©s pirĂ­tsd tovĂĄbb 1 percig. EzutĂĄn keverd bele a rĂłmai kömĂ©nyt, koriandert, chili pelyhet Ă©s sĂłt – pirĂ­tsd tovĂĄbbi fĂ©l percig.

    A fƱszereket ne pirĂ­tsd tĂșl sokĂĄig, mert megĂ©ghetnek Ă©s keserƱ Ă­zĂŒk lesz.

    4

    Add hozzĂĄ a tört burgonyĂĄt, Ă©s alaposan keverd el a fƱszeres keverĂ©kkel. Hagyd a töltelĂ©ket kihƱlni, hogy könnyen tölthetƑ legyen Ă©s ne ĂĄztassa el a tĂ©sztĂĄt.

    A töltelĂ©ket teljesen hƱtsd ki, mielƑtt a tĂ©sztĂĄba töltenĂ©d, kĂŒlönben a tĂ©szta elĂĄzik.

    5

    A tĂ©sztalapokat vĂĄgd hosszĂș csĂ­kokra. TegyĂ©l 1 evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket a csĂ­k vĂ©gĂ©re, Ă©s hajtogasd hĂĄromszög formĂĄra, a szĂ©leket nedves ujjal zĂĄrd le.

    A szĂ©leket alaposan zĂĄrd le, hogy a töltelĂ©k ne folyjon ki sĂŒtĂ©s közben.

    6

    MelegĂ­ts fel bƑ olajat egy mĂ©ly serpenyƑben vagy lĂĄbasban. EllenƑrizd az olaj hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t egy kis tĂ©sztadarabbal – ha azonnal pezseg, megfelelƑ a hƑfok.

    Az olaj ne legyen tĂșl forrĂł, mert akkor a samosa kĂ­vĂŒl megĂ©g, belĂŒl pedig nyers marad.

    7

    SĂŒsd a samosĂĄkat 2-3 percig oldalankĂ©nt, amĂ­g egyenletesen aranybarnĂĄk lesznek. Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt.

    A samosĂĄkat ne tedd tĂșl sƱrƱn a serpenyƑbe, mert akkor az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete leesik Ă©s a samosĂĄk megszĂ­vjĂĄk magukat olajjal.

    8

    PapĂ­rtörlƑre szedd ki, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. TĂĄlald forrĂłn – önmagĂĄban is aromĂĄs Ă©s laktatĂł!

    A samosĂĄkat tĂĄlalhatod joghurtos mĂĄrtogatĂłssal is.