Fokhagymás vajas rizs tálalva

Fokhagymás vajas rizs

A fokhagymás vajas rizs egy klasszikus étel, amely számos konyhában népszerű, különösen Ázsiában és Európában. A vaj és a fokhagyma tökéletes párost alkotnak, amelyek egy egyszerű rizses ételt is felejthetetlenné varázsolnak. Ezt az ételt gyakran tálalják grillezett húsok mellé köretként, de önállóan is kiváló, ha egy könnyű, de ízletes fogásra vágysz. A titok az, hogy a fokhagymát alacsony-közepes lángon pirítsuk, így az íze édes és intenzív lesz, anélkül, hogy megkeseredne.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
30 g Vaj
3 gerezd Fokhagyma
1 tk.
1 csipet Feketebors
2 db Zöldhagyma
1 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan öblítsd át hideg vízben, majd főzd meg 400 ml vízben, amíg az összes folyadék el nem párolog és a rizs meg nem puhul.

    A rizs főzésekor használj fedőt, hogy a gőz ne szökjön el, és a rizs egyenletesen főjön meg. A víz mennyisége a rizs fajtájától függően változhat, ezért figyelj oda, és ha szükséges, adj hozzá többet.

    2

    Amíg a rizs fő, hámozd meg és aprítsd fel a fokhagymát, valamint a zöldhagymát és a petrezselymet.

    A fokhagymát apróra vágd vagy zúzd össze, hogy jobban kiadja az ízét. A zöldhagymát és a petrezselymet finomra aprítsd.

    3

    Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát. Pirítsd aranybarnára, ügyelve arra, hogy ne égjen meg.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vajjal finomabb lesz. A fokhagymát folyamatosan kevergetve pirítsd, mert könnyen megég.

    4

    Amikor a fokhagyma illatos és enyhén aranybarna, add hozzá a főtt rizst, majd keverd jól össze, hogy a vajas-fokhagymás keverék egyenletesen bevonja.

    Óvatosan keverd össze a rizst a fokhagymás vajjal, hogy ne törjön össze.

    5

    Szórd meg sóval és fekete borssal, majd kevergetve pirítsd még 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Kóstold meg a rizst, és ízlés szerint adj hozzá több sót vagy borsot.

    6

    Add hozzá az apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet, majd keverd össze, és azonnal tálald.

    A zöldhagyma és a petrezselyem friss ízt és színt ad a rizsnek. Tálalás előtt keverd hozzá, hogy ne főjenek meg.