Fügés és mézes focaccia tálalva

Fügés és mézes focaccia

A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amely már az ókori Róma idején is népszerű volt. A fügés és mézes kombinációja gazdag ízeket ad a focacciának, ami tökéletes választás egy ínycsiklandó étkezéshez. A méz édessége és a füge friss íze tökéletesen illik a friss tésztához. Ez a recept könnyedén elkészíthető otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja a friss kenyér ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
500 g Liszt
10 g
150 g Füge
2 ek. Méz
20 ml Olívaolaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ha nem fut fel az élesztő, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a víz túl forró volt. Ebben az esetben kezd elölről a folyamatot friss élesztővel.

    2

    Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A jó minőségű olívaolaj nagymértékben befolyásolja a focaccia ízét. Használj extra szűz olívaolajat a legjobb eredményért.

    3

    A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.

    A tészta kelesztéséhez használhatsz nedves konyharuhát vagy folpackot, hogy ne száradjon ki a teteje.

    4

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.

    A tésztát óvatosan nyújtsd ki, hogy ne sérüljön a szerkezete és a benne lévő levegőbuborékok.

    5

    A fügét vágd kis darabokra, és szórd rá a kinyújtott tésztára. A tészta szélét hajtsd fel.

    A füge helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például datolyát vagy sárgabarackot.

    6

    A tetejét kend meg mézzel, és szórd meg még egy kevés fügével.

    A méz helyett használhatsz juharszirupot is. A tetejére szórhatsz még egy kevés durvára vágott diót is.

    7

    Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha szükséges, takard le alufóliával.

    8

    Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A fügés-mézes focaccia a legfinomabb frissen, de másnap is nagyon jó. Tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.