Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Ha nem fut fel az élesztő, valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a víz túl forró volt. Ebben az esetben kezd elölről a folyamatot friss élesztővel.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A jó minőségű olívaolaj nagymértékben befolyásolja a focaccia ízét. Használj extra szűz olívaolajat a legjobb eredményért.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tészta kelesztéséhez használhatsz nedves konyharuhát vagy folpackot, hogy ne száradjon ki a teteje.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát óvatosan nyújtsd ki, hogy ne sérüljön a szerkezete és a benne lévő levegőbuborékok.
A fügét vágd kis darabokra, és szórd rá a kinyújtott tésztára. A tészta szélét hajtsd fel.
A füge helyett használhatsz más aszalt gyümölcsöt is, például datolyát vagy sárgabarackot.
A tetejét kend meg mézzel, és szórd meg még egy kevés fügével.
A méz helyett használhatsz juharszirupot is. A tetejére szórhatsz még egy kevés durvára vágott diót is.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha szükséges, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A fügés-mézes focaccia a legfinomabb frissen, de másnap is nagyon jó. Tárold légmentesen, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.