Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A tej és a víz hőmérsékletét ellenőrizd ujjaddal. Ha kellemesen meleg, de nem forró, akkor jó.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A tésztát legalább 10 percig dagaszd, hogy a gluténszálak megfelelően kialakuljanak. Ha géppel dagasztod, alacsony fokozaton végezd.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát egy enyhén olajozott tálba tedd, hogy ne ragadjon le kelés közben.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A hengereket egyenletes vastagságúra formázd, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag jobban rátapadjon a perecekre.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rájuk, és ha szükséges, csökkentsd a hőmérsékletet.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A fügéket hámozd meg, magozd ki, és vágd kis kockákra. Egy serpenyőben párold meg a fügét egy kis vajon, majd szórd meg fahéjjal.
A fügét ne párold túl sokáig, mert széteshet.
Tálald a fügés pereceket frissen, hogy élvezhesd a füge és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A pereceket akár másnap is fogyaszthatod, de a legjobb frissen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.