Füstölt BBQ pulykamell mézes-citromos szósszal tálalva

Füstölt BBQ Pulykamell Mézes-Citromos Szósszal

A füstölt BBQ pulykamell mézes-citromos szósszal egy különleges fogás, amely a pulykahús gazdag ízét ötvözi az édes és citrusos BBQ mázzal. A pulykamell természetes szaftosságát a lassú füstölés és a mézes-citromos bevonat tökéletesíti. A pulykahús hagyományosan az ünnepi asztalok egyik főszereplője, de a BBQ világában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az almafa vagy tölgyfa füstje kiemeli a pulyka természetes ízét, míg a méz és a citrom egyensúlyt teremt a füstös és frissítő aromák között. Ez az étel ideális választás egy autentikus BBQ partyra, családi grillezésre vagy akár egy ünnepi asztalra. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag sült burgonyával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 4 óra
Teljes 4 óra 30 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1500 g Pulykamell
2 tk. Durva szemcséjű só
1 tk. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
2 tk. Füstölt paprika
1 tk. Őrölt kömény
1 ek. Barna cukor
2 ek. Worcestershire szósz
3 ek. Méz
3 ek. Friss citromlé
200 ml BBQ szósz
2 ek. Olívaolaj
500 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A pulykamellet alaposan mosd meg, töröld szárazra, majd keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, és alaposan dörzsöld be vele a húst.

    A száraz pác segít, hogy a hús felülete jobban megbarnuljon a füstölés során.

    2

    Locsold meg olívaolajjal, majd hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Az olívaolaj segít megőrizni a hús nedvességtartalmát.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    A pulykamellhez a könnyedebb, gyümölcsös füstölőfák illenek, mint például az alma vagy a cseresznye.

    4

    Helyezd a pulykamellet a füstölőrácsra, és füstöld 3-4 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 72°C-ot.

    A pulykamell könnyen kiszárad, ezért figyelj a belső hőmérsékletre. Ne süsd túl!

    5

    Keverd össze a mézet, a friss citromlevet és a BBQ szószt egy kis tálban.

    A szószban a citromlé frissességet és savasságot ad, ami jól ellensúlyozza a méz édességét.

    6

    Amikor a hús eléri a 70°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a mézes-citromos szósszal, majd füstöld további 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A szósz felvitelekor figyelj, hogy egyenletesen fedje be a húst.

    7

    Vedd ki a pulykamellet a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés segít, hogy a hús ne száradjon ki szeleteléskor.

    8

    Szeleteld fel vékonyan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.

    A vékony szeletek könnyebben ráolvadnak a nyelvre, így jobban érvényesül az ízük.