Füstölt húsos pogácsa tálalva

Füstölt húsos pogácsa

A füstölt húsos pogácsa egy igazi magyar különlegesség, amely a füstölt hús gazdag ízével és a pogácsa puha, leveles tésztájával hódít. A füstölt hús sós, füstös aromája tökéletes kiegészítője a hagyományos pogácsának, így ez az étel kiváló választás vendégváró falatként vagy uzsonnára. A kívül ropogós, belül omlós állag és az intenzív ízvilág miatt garantáltan nagy sikert arat minden asztalon.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Füstölt hús
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek táplálkozni és felfutni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a borsot, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, mert így könnyebben morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.

    3

    A füstölt húst apróra vágd vagy daráld le, majd keverd hozzá a lisztes keverékhez.

    A hús mennyisége ízlés szerint változtatható. Ha túl sok húst teszel bele, a pogácsa nehezebb lesz.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás fontos a leveles állag eléréséhez. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe az egészet. Ezt ismételd meg még kétszer.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel és lazább lesz.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.