Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek táplálkozni és felfutni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a borsot, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így könnyebben morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.
A füstölt húst apróra vágd vagy daráld le, majd keverd hozzá a lisztes keverékhez.
A hús mennyisége ízlés szerint változtatható. Ha túl sok húst teszel bele, a pogácsa nehezebb lesz.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás fontos a leveles állag eléréséhez. Nyújtsd ki a tésztát, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe az egészet. Ezt ismételd meg még kétszer.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel és lazább lesz.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggató mérete ízlés szerint választható.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsáknak.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.