Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A konyharuha legyen nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket: reszeld le a füstölt sajtot, a mozzarellát és a parmezánt, majd aprítsd fel a főtt sonkát.
A töltelékben bátran variálhatod a sajtokat ízlésed szerint.
Keverd össze a sajtokat a sonkával, az oregánóval és a bazsalikommal, hogy a töltelék jól elkeveredjen.
Adhatsz a töltelékhez egy kevés fokhagymát vagy chilit is.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Ha a tészta ragad, lisztezd be a nyújtódeszkát és a sodrófát.
A tészta egyik felére kanalazz a füstölt sajtos keverékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket kend meg egy kevés vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta alaposan átsüljön.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés segít, hogy a sajtok kicsit megszilárduljanak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.