FƱszeres-mézes csirkés bao bun tålalva

FƱszeres-mézes csirkés bao bun

A bao bun a kĂ­nai konyha egyik ikonikus Ă©tele, amelyet tradicionĂĄlisan gƑzölĂ©ssel kĂ©szĂ­tenek, Ă©s kĂŒlönbözƑ töltelĂ©kekkel kĂ­nĂĄlnak. A fƱszeres-mĂ©zes vĂĄltozat a modern ĂĄzsiai fĂșziĂłs konyha szĂŒlötte, amely ötvözi a klasszikus technikĂĄt a karamellizĂĄlt Ă©des Ă©s enyhĂ©n csĂ­pƑs Ă­zvilĂĄggal. Ahogy a mĂ©z elkezd karamellizĂĄlĂłdni a forrĂł serpenyƑben, az illat betölti a levegƑt, Ă©s meleg, otthonos Ă©rzĂ©st kelt. Ez az illat elƑrevetĂ­ti a közelgƑ Ă­zbombĂĄt: szaftos, aranylĂł csirkehĂșs, amelyet a ropogĂłs zöldsĂ©gek tesznek tökĂ©letessĂ©. A kulcs a selymes mĂ©zes mĂĄz Ă©s a kontrasztok jĂĄtĂ©ka: puha tĂ©szta, szaftos hĂșs Ă©s friss zöldsĂ©g. Tipp: ha intenzĂ­vebb Ă­zĂ©lmĂ©nyre vĂĄgysz, adj egy kevĂ©s lime-levet a kĂ©sz hĂșshoz tĂĄlalĂĄs elƑtt. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy hĂ©tvĂ©gi ebĂ©dre vagy barĂĄti összejövetelre, ahol valami kĂŒlönlegeset szeretnĂ©l kĂ­nĂĄlni. Könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, mĂ©gis garantĂĄltan lenyƱgöz mindenkit.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
890 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 3
⭕ 6 db Bao bucik
⭕ 400 g Csirkemell
⭕ 2 ek. MĂ©z
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 30 ml Szójaszósz
⭕ 0.5 tk. Chilipehely
⭕ 10 ml Szezámolaj
⭕ 1 db Uborka
⭕ 1 db SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdésként tisztítsd meg a csirkemellet és vågd falatnyi darabokra. Håmozd meg a fokhagymåt és a gyömbért, majd reszeld le finomra. Az uborkåt és a sårgarépåt vågd vékony csíkokra. Tipp: hasznålj zöldséghåmozót vagy mandolint az egyenletes szeletekhez.

    Ha nincs idƑd reszelni, hasznĂĄlhatsz fokhagyma- Ă©s gyömbĂ©rpasztĂĄt is.

    2

    Egy tĂĄlban keverd össze a szĂłjaszĂłszt, szezĂĄmolajat, mĂ©zet, gyömbĂ©rt, fokhagymĂĄt Ă©s chili pelyhet. Ebbe forgasd bele a csirkedarabokat, majd hagyd pĂĄcolĂłdni 15-20 percig. Ezalatt jĂłl ĂĄtjĂĄrjĂĄk az Ă­zek a hĂșst.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolod a csirkĂ©t, annĂĄl Ă­zletesebb lesz. AkĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is pĂĄcolhatod a hƱtƑben.

    3

    HevĂ­ts fel egy serpenyƑt közepes lĂĄngon, Ă©s sĂŒsd meg benne a pĂĄcolt csirkĂ©t 8-10 perc alatt, mĂ­g a hĂșs szĂ©pen megpirul Ă©s a szĂłsz kissĂ© besƱrƱsödik, fĂ©nyes mĂĄzat kĂ©pezve. Tipp: ne keverd tĂșl gyakran, hogy karamellizĂĄlĂłdni tudjon.

    Ha a szĂłsz tĂșl gyorsan sƱrƱsödik, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet.

    4

    GƑzöld meg a bao bucikat egy bambusz- vagy fĂ©mgƑzölƑben 5-6 percig, amĂ­g puhĂĄk Ă©s ĂĄtmelegszenek. Ne hagyd tovĂĄbb, mert könnyen tĂșlpuhulnak!

    Ha nincs gƑzölƑd, hasznĂĄlhatsz egy szƱrƑt a lĂĄbas fölött. A bao-kat letakarhatod egy konyharuhĂĄval, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    5

    A megpĂĄrolt bao bucikat Ăłvatosan nyisd szĂ©t, Ă©s minden darabba helyezz egy adag mĂ©zes-fƱszeres csirkĂ©t, majd tegyĂ©l rĂĄ uborkĂĄt Ă©s sĂĄrgarĂ©pĂĄt. Tipp: a ropogĂłs zöldsĂ©g ellensĂșlyozza a mĂĄzas hĂșs lĂĄgysĂĄgĂĄt, tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkotva.

    A bao-kat megtöltheted mås zöldségekkel is, példåul kåposztåval, salåtåval vagy korianderrel.

    6

    Szórd meg kevés sóval és borssal, majd azonnal tålald melegen. Ha szeretnéd, kínålj mellé extra szójaszószt vagy chilis mårtogatóst.

    Kínålhatsz mellé rizst vagy salåtåt is. A bao-kat megszórhatod szezåmmaggal is.