FƱszeres savanyĂ­tott szƑlƑlevĂ©l tĂĄlalva ĂŒvegben

FƱszeres szƑlƑlevĂ©l savanyĂ­tva

A szƑlƑlevelet mĂĄr az Ăłkori MediterrĂĄneumban Ă©s a Közel-Keleten is hasznĂĄltĂĄk, leginkĂĄbb töltött szƑlƑlevelek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re. A fƱszeres savanyĂ­tott vĂĄltozat kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a balkĂĄni Ă©s török konyhĂĄban, ahol az Ă­zletes ecetes pĂĄc kiemeli a levelek termĂ©szetes aromĂĄit. A chili Ă©s a szegfƱbors pikĂĄns karaktert ad neki, amely kĂŒlönleges Ă­zt kölcsönöz az Ă©teleknek. Ez a hĂĄzi recept ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik szeretnĂ©k otthon elkĂ©szĂ­teni az autentikus, Ă­zesĂ­tett szƑlƑleveleket.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
45 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 20 db Friss szƑlƑlevĂ©l
⭕ 500 ml Víz
⭕ 150 ml Ecet (10%-os)
⭕ 20 g Só
⭕ 30 g Cukor
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 ek. Mustármag
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 1 tk. Kapormag
⭕ 1 tk. Chilipehely
⭕ 1 tk. SzegfƱbors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    VĂĄlogasd ki a friss, Ă©p szƑlƑleveleket, majd alaposan mosd meg Ƒket hideg vĂ­zben.

    A fiatal, zsenge szƑlƑlevelek a legalkalmasabbak a savanyításhoz.

    2

    Forralj vizet egy nagy lĂĄbosban, majd egyesĂ©vel mĂĄrtsd bele a szƑlƑleveleket 20-30 mĂĄsodpercre, hogy megpuhuljanak. EzutĂĄn szƱrd le Ă©s hagyd kihƱlni.

    A blansĂ­rozĂĄs segĂ­t a leveleknek megƑrizni a szĂ­nĂŒket Ă©s rugalmasabbĂĄ vĂĄlnak.

    3

    Egy mĂĄsik lĂĄbosban keverd össze a vizet, ecetet, sĂłt Ă©s cukrot, majd forrald fel, amĂ­g az összetevƑk teljesen feloldĂłdnak.

    A savanyító lé arånyait ízlés szerint våltoztathatod. Ha édesebben szereted, adj hozzå több cukrot.

    4

    HĂĄmozd meg Ă©s vĂĄgd fĂ©lbe a fokhagymĂĄt. A babĂ©rlevelet, mustĂĄrmagot, fekete borsot, kapormagot, chili pelyhet Ă©s szegfƱborsot helyezd az ĂŒveg aljĂĄra.

    A fƱszerek mennyiségét is a sajåt ízlésed szerint ållíthatod.

    5

    RĂ©tegezd az ĂŒvegbe a szƑlƑleveleket, a fƱszerekkel Ă©s a fokhagymĂĄval vĂĄltakozva.

    A szƑlƑleveleket szorosan tekerd fel, hogy minĂ©l több belefĂ©rjen az ĂŒvegbe.

    6

    Öntsd rĂĄ a forrĂł savanyĂ­tĂł levet az ĂŒvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.

    Ügyelj arra, hogy a levelek teljesen ellepƑdjenek a lĂ©vel, kĂŒlönben penĂ©szedhetnek.

    7

    Hagyd kihƱlni az ĂŒveget szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd tedd hƱtƑbe legalĂĄbb 3 napra, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    MinĂ©l tovĂĄbb ĂĄll a hƱtƑben, annĂĄl intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze.

    8

    A fƱszeres savanyĂ­tott szƑlƑlevĂ©l elkĂ©szĂŒlt! HasznĂĄlhatod töltött szƑlƑlevĂ©l kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez vagy mĂĄs mediterrĂĄn Ă©telekhez.

    A savanyĂ­tott szƑlƑlevĂ©l hƱtƑben tĂĄrolva sokĂĄig elĂĄll.