Válogasd ki a friss, ép szőlőleveleket, majd alaposan mosd meg őket hideg vízben.
A fiatal, zsenge szőlőlevelek a legalkalmasabbak a savanyításhoz.
Forralj vizet egy nagy lábosban, majd egyesével mártsd bele a szőlőleveleket 20-30 másodpercre, hogy megpuhuljanak. Ezután szűrd le és hagyd kihűlni.
A blansírozás segít a leveleknek megőrizni a színüket és rugalmasabbá válnak.
Egy másik lábosban keverd össze a vizet, ecetet, sót és cukrot, majd forrald fel, amíg az összetevők teljesen feloldódnak.
A savanyító lé arányait ízlés szerint változtathatod. Ha édesebben szereted, adj hozzá több cukrot.
Hámozd meg és vágd félbe a fokhagymát. A babérlevelet, mustármagot, fekete borsot, kapormagot, chili pelyhet és szegfűborsot helyezd az üveg aljára.
A fűszerek mennyiségét is a saját ízlésed szerint állíthatod.
Rétegezd az üvegbe a szőlőleveleket, a fűszerekkel és a fokhagymával váltakozva.
A szőlőleveleket szorosan tekerd fel, hogy minél több beleférjen az üvegbe.
Öntsd rá a forró savanyító levet az üvegbe, hogy teljesen ellepje a leveleket.
Ügyelj arra, hogy a levelek teljesen ellepődjenek a lével, különben penészedhetnek.
Hagyd kihűlni az üveget szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 3 napra, hogy az ízek összeérjenek.
Minél tovább áll a hűtőben, annál intenzívebb lesz az íze.
A fűszeres savanyított szőlőlevél elkészült! Használhatod töltött szőlőlevél készítéséhez vagy más mediterrán ételekhez.
A savanyított szőlőlevél hűtőben tárolva sokáig eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.