Gaji Namul – koreai párolt padlizsán szezámmal megszórva, tálalva

Gaji Namul

A Gaji Namul (가지나물) a koreai konyha egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb banchan-ja, azaz melléktálja. A „namul” általában párolt vagy pácolt zöldségeket jelent, amelyeket szezámolajjal és szójaszósszal ízesítenek. A padlizsánt hagyományosan gőzöléssel készítik el, hogy megőrizze természetes ízét és lágy textúráját. A Gaji Namul története szorosan kötődik a koreai vidéki étkezésekhez, ahol a szezonális zöldségekből készített fogások dominálnak. Képzeld el, ahogy a padlizsán puhán, selymesen omlik szét a szádban, miközben a fokhagyma, szójaszósz és szezámolaj hármasa egyensúlyozott, földes ízvilágot teremt. Tipp: ez az étel kiválóan kiegészíti a rizses fogásokat vagy koreai BBQ-t, de akár önálló vegán előételként is megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 17 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Padlizsán
1 ek. Szezámolaj
1 ek. Szójaszósz
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Szezámmag
1 db Újhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat vágd hosszában félbe, majd szeleteld kb. 1 cm vastag csíkokra. Helyezd őket egy gőzölőedénybe, és párold fedő alatt 5-7 percig, amíg megpuhulnak, de még kissé tartják az állagukat.

    Ha nincs gőzölőd, egy szűrőt is használhatsz egy lábas fölé helyezve – csak ügyelj, hogy ne érjen a vízbe!

    2

    Ha megpuhult a padlizsán, hagyd kicsit hűlni, majd kézzel nyomkodd ki belőle a felesleges vizet. Ezután tedd egy keverőtálba.

    A víz eltávolítása fontos, hogy ne híguljon el az öntet íze – gyengéden, de alaposan nyomkodd ki.

    3

    Add hozzá a finomra aprított fokhagymát, az apróra vágott újhagymát, a szezámolajat, szójaszószt, és szórd meg szezámmaggal. Keverd össze óvatosan, hogy a padlizsánszálak ne törjenek szét.

    Frissen pirított szezámmaggal még intenzívebb és aromásabb lesz az étel.

    4

    Tedd a Gaji Namult hűtőbe legalább 15 percre, hogy az ízek összeérjenek. Hidegen vagy szobahőmérsékleten is tálalható, köretként vagy előételként.

    Tálalás előtt szórd meg még egy kevés friss újhagymával a szebb megjelenés érdekében.