Galaktoboureko kókuszos töltelékkel, aranybarnára sült filo tésztával és kókuszos túrós töltelékkel

Galaktoboureko kókuszos töltelékkel

A galaktoboureko görög édesség hagyományosan citromos sziruppal készül, de a kókuszos változata egy ínycsiklandó új ízt ad a klasszikus receptnek. A kókusz és a túró kombinációja a tésztában gazdag ízélményt ad. Ahogy a sütemény sül, az illata az egész konyhát belengi. A galaktoboureko kókuszos töltelékkel tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra vagy családi összejövetelre. A titok a kókusz és túró sima keverésében és a tészta megfelelő rétegezésében rejlik.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
10 lap Filo tészta
500 ml Tej
150 g Cukor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Vaj
100 g Kókuszreszelék
4 db Tojás
200 ml Cukor sziruphoz
100 g Barna cukor
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat olvaszd meg, majd hagyd hűlni. A filotésztát egyenként terítsd ki, és minden egyes lapot kenj meg egy kevés olvasztott vajjal.

    A filotésztát mindig gyorsan dolgozd fel, hogy ne száradjon ki. Ha túl sokáig van kint, könnyen törhet.

    2

    A kókuszreszeléket keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral és tojásokkal, majd add hozzá az olvasztott vajat és a tejet. Alaposan keverd össze, hogy sima tölteléket kapj.

    Ha a töltelék túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet, hogy könnyebben eloszoljon a tésztában.

    3

    A filotésztát tegyük egy 20x30 cm-es sütőformába, és rétegezd bele a kókuszos keveréket. Minden réteg filotésztát ismét olvasztott vajjal kenj meg.

    Mindig jól kenj meg minden tészta réteget vajjal, hogy a sütemény omlós legyen.

    4

    Miután a töltelék a helyére került, folytasd a filotésztával, míg el nem fogy. Az utolsó réteg tészta legyen bőségesen megkenve vajjal.

    Az utolsó tésztaréteg legyen vastag, így megőrzi a sütemény frissességét és nem szárad ki.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül.

    Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, hogy a tészta ne essen össze.

    6

    Amíg a sütemény sül, készítsd el a karamellás szirupot: forrald fel a barna cukrot és a vizet egy kis lábasban, majd add hozzá a citromlevet és főzd, amíg sűrűsödik.

    A szirupot folyamatosan keverd, hogy elkerüld a cukor égését.

    7

    A sütemény elkészülte után, hagyjuk kicsit hűlni, majd öntsd rá a karamellás szirupot, hogy szépen beszívja a tészta.

    A karamellás szirupot langyosan öntsd rá, így könnyebben beszívja a sütemény.