Galaktoboureko rózsavízes sziruppal, egy finom görög édesség, filo tésztába töltött krémmel és rózsavízes sziruppal

Galaktoboureko rózsavízes sziruppal

A Galaktoboureko a görög konyha egyik legismertebb édessége, amelyet filo tésztába töltött vaníliás krém és rózsavízes szirup tesz igazán különlegessé. Az étel története a bizánci birodalom idejére nyúlik vissza, amikor a méz és a fűszerek segítségével készítették el az első édességeket. A mai napig a görög lakomák és ünnepi események egyik legfontosabb desszertje.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Filo tészta
800 ml Tej
150 g Cukor
100 g Búzadara
3 db Tojás
1 cs. Vaníliás cukor
1 ek. Rózsavíz
100 g Vaj
1 ek. Citruslé (citrom vagy narancs)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet öntsd egy nagy lábasba, és melegítsd fel közepes lángon. Amikor kezd melegedni, add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd keverd, amíg fel nem oldódnak.

    A tej ne forrjon, csak legyen meleg, hogy a cukor könnyen feloldódjon benne.

    2

    A búzadarával sűrítsd a tejet. Folyamatos keverés mellett add hozzá a búzadarát, és főzd 5-7 percig, amíg a keverék sűrűsödik és krémes állagot kap.

    A búzadara gyorsan fel fog szívni egy kis tejet, folyamatos keverés mellett biztosítod, hogy ne csomósodjon.

    3

    A tojásokat verjük fel, majd óvatosan keverd hozzá a sűrűsödött tejhez. Ha szükséges, add hozzá a citrom vagy narancslét is, hogy frissítse az ízeket.

    Ügyelj arra, hogy ne forrósítsd túl a keveréket, hogy a tojásokat ne főzd meg. Alacsony hőmérsékleten dolgozz.

    4

    Amikor a krém elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.

    A krém hűlni fog, és még sűrűbbé válik, így könnyebben fogod tudni betölteni a filo tésztába.

    5

    A filo tésztát egyenként vedd ki a csomagolásból, és tartsd nedvesen, hogy ne száradjon ki. A tésztát vajazd meg, majd helyezd egy sütőtálba, és készíts egy réteget.

    A filo tészta nagyon vékony, így ügyelj arra, hogy minden egyes réteg meg legyen vajazva, hogy ropogós maradjon.

    6

    A krém felét öntsd a filo tésztára, majd ismét helyezd rá a filo tészta egy rétegét, vajazd meg, és ismételd meg a rétegezést a maradék krémmel.

    Ne spórolj a vajjal, hogy a tészta ropogós és ínycsiklandó legyen.

    7

    Süsd a galaktobourekót előmelegített 180°C-os sütőben 30-40 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    A tésztát figyeld, mert könnyen megéghet. Ha szükséges, takard le alufóliával a sütés felénél.

    8

    A sziruphoz melegítsd fel a vizet, a cukrot és a rózsavizet egy kis lábasban, amíg a cukor fel nem oldódik. Amikor a galaktobourekó elkészült, locsold meg a sziruppal.

    A szirupot langyosan öntsd a frissen sült galaktobourekóra, hogy jól beszívja azt, és édesen ropogós legyen.

    9

    Hagyd, hogy a galaktobourekó teljesen lehűljön, mielőtt tálalod.

    A szirupot ne öntsd túl gyorsan, mert a túl gyors hűlés miatt a galaktobourekó kemény lesz.