Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát, majd lisztezd ki enyhén.
A forma kivajazásához használj olvasztott vajat, így egyenletesebb lesz a réteg. A lisztezésnél ügyelj, hogy a felesleget rázd ki, különben lisztes lesz a kuglóf külseje.
Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd hagyd kicsit hűlni.
Ügyelj rá, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Ha nem akarod vízgőz felett olvasztani, mikróban is megolvaszthatod, de figyelj rá, hogy ne égesd meg, 30 másodpercenként ellenőrizd és keverd meg.
Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és krémes állagú lesz.
A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A habosítás legalább 5-7 percig tartson, hogy a cukor teljesen feloldódjon és a vaj világosabb legyen.
Add hozzá egyesével a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.
A tojásokat is érdemes szobahőmérsékleten tartani. Fontos, hogy minden tojás után alaposan elkeverd a tésztát, különben kicsapódhat.
Keverd hozzá a gesztenyepürét, az olvasztott csokoládét és a tejet, majd dolgozd simára a masszát.
A gesztenyepürét előzőleg törd át, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Az olvasztott csokoládé ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat a tésztában.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót.
A sütőport érdemes elkeverni a liszttel, hogy egyenletesen oszlassuk el a tésztában.
Lassan adagold a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd egységes tésztává.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva is adagolhatod, így könnyebb elkerülni a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg a liszt el nem tűnik, különben kemény lesz a kuglóf.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.
A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, és a tetejét simítsd el, hogy szép egyenletes legyen a kuglóf.
Süsd a kuglófot az előmelegített sütőben 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizheted az átsültséget.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes 40 perc után ellenőrizni a kuglófot. Ha a tűpróba során a tűre ragad a tészta, süsd még pár percig. Ha nagyon barnul a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A 10 perc várakozás segít, hogy a kuglóf ne törjön össze, amikor kiborítod. Ha a kuglóf nem akar kijönni a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.
Szórd meg porcukorral a tetejét, és tálald.
A porcukrot szitán keresztül szórd a kuglófra, így egyenletesebb és szebb lesz a bevonat. Díszítheted olvasztott csokoládéval vagy friss gyümölcsökkel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.