Gesztenyés-csokoládés kuglóf szeletelve

Gesztenyés-csokoládés kuglóf

A kuglóf az osztrák és magyar konyha egyik legismertebb süteménye, amely ünnepi alkalmakra készül. Ez a gesztenyés-csokoládés változat a gesztenyepüré krémes állagát és a csokoládé gazdag ízét ötvözi, így egy igazán különleges és ízletes desszertet eredményez. Ahogy a sütőből kiáradó csokoládés illat betölti a konyhát, azonnal ünnepi hangulatot teremt. Ez a kuglóf ideális egy hétvégi reggelihez vagy családi összejövetelhez, amikor valami igazán otthonos és gazdag desszertre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
200 g Gesztenyepüré
150 g Étcsokoládé
150 g Cukor
150 g Vaj
3 db Tojás
1 cs. Sütőpor
100 ml Tej
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát, majd lisztezd ki enyhén.

    A forma kivajazásához használj olvasztott vajat, így egyenletesebb lesz a réteg. A lisztezésnél ügyelj, hogy a felesleget rázd ki, különben lisztes lesz a kuglóf külseje.

    2

    Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett, majd hagyd kicsit hűlni.

    Ügyelj rá, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, különben a csokoládé megéghet. Ha nem akarod vízgőz felett olvasztani, mikróban is megolvaszthatod, de figyelj rá, hogy ne égesd meg, 30 másodpercenként ellenőrizd és keverd meg.

    3

    Egy nagy tálban habosítsd fel a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és krémes állagú lesz.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A habosítás legalább 5-7 percig tartson, hogy a cukor teljesen feloldódjon és a vaj világosabb legyen.

    4

    Add hozzá egyesével a tojásokat, minden hozzáadás után alaposan keverd el.

    A tojásokat is érdemes szobahőmérsékleten tartani. Fontos, hogy minden tojás után alaposan elkeverd a tésztát, különben kicsapódhat.

    5

    Keverd hozzá a gesztenyepürét, az olvasztott csokoládét és a tejet, majd dolgozd simára a masszát.

    A gesztenyepürét előzőleg törd át, hogy ne legyenek benne nagy darabok. Az olvasztott csokoládé ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat a tésztában.

    6

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót.

    A sütőport érdemes elkeverni a liszttel, hogy egyenletesen oszlassuk el a tésztában.

    7

    Lassan adagold a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd egységes tésztává.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva is adagolhatod, így könnyebb elkerülni a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg a liszt el nem tűnik, különben kemény lesz a kuglóf.

    8

    Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.

    A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, és a tetejét simítsd el, hogy szép egyenletes legyen a kuglóf.

    9

    Süsd a kuglófot az előmelegített sütőben 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizheted az átsültséget.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes 40 perc után ellenőrizni a kuglófot. Ha a tűpróba során a tűre ragad a tészta, süsd még pár percig. Ha nagyon barnul a teteje, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd borítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

    A 10 perc várakozás segít, hogy a kuglóf ne törjön össze, amikor kiborítod. Ha a kuglóf nem akar kijönni a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.

    11

    Szórd meg porcukorral a tetejét, és tálald.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a kuglófra, így egyenletesebb és szebb lesz a bevonat. Díszítheted olvasztott csokoládéval vagy friss gyümölcsökkel is.