A zabpelyhet aprítógépben vagy kávédarálóban őröld finom szemcsésre, hogy könnyen keverhető legyen a tésztában.
Ha nincs aprítógéped, használhatsz késes aprítót vagy egy erős turmixgépet is a zabpehely darálásához.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a vaníliás cukrot.
A sütőport alaposan keverd el a száraz hozzávalókkal, hogy egyenletesen keljen a tészta.
A vajat olvaszd fel, majd a cukorral együtt keverd össze egy tálban. Add hozzá a tojássárgáját, és keverd simára.
Ne forrósítsd fel a vajat, csak olvaszd meg. Ha túl forró, hagyd kicsit hűlni, mielőtt a cukorral és a tojással összekevered.
A gesztenyemasszát villával törd át, és add hozzá a tésztához. Keverd össze alaposan.
A gesztenyemassza legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben keverhető a tésztához. Ha túl kemény, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt.
A tésztát pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, hogy könnyebben nyújtható legyen.
A hűtési idő alatt a tészta pihen, a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani és kiszaggatni. Ha nagyon meleg van, hosszabb időre is hűtheted.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú formákat. A korongok felének a közepét egy kisebb formával vágd ki.
Ha a tészta ragad, tegyél alá sütőpapírt és azon nyújtsd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd kicsit, majd nyújtsd ki újra.
A linzerdarabokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a linzerek. Akkor jó, ha az aljuk enyhén aranybarna.
Hagyd kihűlni a linzereket, majd a teljes korongokat kend meg lekvárral, és helyezd rájuk a közepükön kivágott darabokat.
A lekvár legyen sima, ne darabos, hogy könnyen kenhető legyen. Használhatsz sárgabarack-, málna- vagy ribizlilekvárt is.
Tálalás előtt porcukorral megszórva kínáld.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a nedvességet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.