Gesztenyés-zabpelyhes linzer sütemény tálalva

Gesztenyés-zabpelyhes linzer

A linzer sütemény az osztrák cukrászat egyik legismertebb édessége, amely Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált. A gesztenyés és zabpelyhes változat egy különleges csavart ad a klasszikus receptnek, ahol a zabpehely textúrája és a gesztenye gazdag íze tökéletes harmóniát alkot. A tészta könnyen kezelhető, és a megfelelő pihentetés után egy omlós, ízletes süteményt kapunk. A linzerek gyorsan elkészíthetők és könnyen variálhatók, így tökéletes választás bármilyen alkalomra.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
150 g Liszt
100 g Zabpehely
200 g Gesztenyemassza
50 g Cukor
100 g Vaj
1 db Tojássárgája
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Lekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A zabpelyhet aprítógépben vagy kávédarálóban őröld finom szemcsésre, hogy könnyen keverhető legyen a tésztában.

    Ha nincs aprítógéped, használhatsz késes aprítót vagy egy erős turmixgépet is a zabpehely darálásához.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a vaníliás cukrot.

    A sütőport alaposan keverd el a száraz hozzávalókkal, hogy egyenletesen keljen a tészta.

    3

    A vajat olvaszd fel, majd a cukorral együtt keverd össze egy tálban. Add hozzá a tojássárgáját, és keverd simára.

    Ne forrósítsd fel a vajat, csak olvaszd meg. Ha túl forró, hagyd kicsit hűlni, mielőtt a cukorral és a tojással összekevered.

    4

    A gesztenyemasszát villával törd át, és add hozzá a tésztához. Keverd össze alaposan.

    A gesztenyemassza legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben keverhető a tésztához. Ha túl kemény, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt.

    5

    A tésztát pihentesd a hűtőben legalább 30 percig, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A hűtési idő alatt a tészta pihen, a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani és kiszaggatni. Ha nagyon meleg van, hosszabb időre is hűtheted.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, majd szaggass belőle kör alakú formákat. A korongok felének a közepét egy kisebb formával vágd ki.

    Ha a tészta ragad, tegyél alá sütőpapírt és azon nyújtsd ki. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd kicsit, majd nyújtsd ki újra.

    7

    A linzerdarabokat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a linzerek. Akkor jó, ha az aljuk enyhén aranybarna.

    8

    Hagyd kihűlni a linzereket, majd a teljes korongokat kend meg lekvárral, és helyezd rájuk a közepükön kivágott darabokat.

    A lekvár legyen sima, ne darabos, hogy könnyen kenhető legyen. Használhatsz sárgabarack-, málna- vagy ribizlilekvárt is.

    9

    Tálalás előtt porcukorral megszórva kínáld.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne szívja be a nedvességet.