Gigantes plaki tálalva babérlevelekkel és friss paradicsommal

Gigantes plaki babérlevéllel

A Gigantes plaki egy hagyományos görög étel, amelyet általában nagy, kerek babokkal készítenek. A babot gazdag paradicsomos szószban főzik, babérlevelekkel, olívaolajjal és fokhagymával. A recept a görög vidéki konyhából származik, és egyszerű, de ínycsiklandó módon ötvözi a friss alapanyagok gazdag ízvilágát. Ez az étel egy igazi ínycsiklandó élmény, amely a mediterrán konyha frissességét hozza el a háztartásokba. A babérlevél segít kiemelni a fűszerek ízét, és különleges aromát ad a tálhoz. Ez a fogás tökéletes választás egy könnyed ebédre vagy vacsorára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gigantes bab
3 db Paradicsom
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gigátes babot egy éjszakán át áztasd be vízbe, hogy megpuhuljon. Ez segít abban, hogy a bab gyorsabban megfőjön, és könnyebben emészthető legyen.

    Ha nem volt időd az áztatásra, akkor használj gyorsfőző babot, de az íz és a textúra nem lesz ugyanaz.

    2

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágd fel. A paradicsomokat hámozd meg és vágd fel kis darabokra.

    A paradicsom hámozásához egyszerűen forrázd le őket forró vízben egy percig, így könnyen le tudod húzni a héját.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a hagymát. Pirítsd meg közepes lángon, amíg üvegesedni kezd.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert keserűvé válhat. Amikor üveges, add hozzá a fokhagymát is.

    4

    Ezután add hozzá a felkockázott paradicsomokat, és főzd őket addig, amíg a paradicsom levet enged és egy sűrű szósz kezd kialakulni.

    A paradicsom sűrítéséhez egy kis kanál cukrot is adhatsz, hogy lágyabb, édesebb ízt kapj.

    5

    Ekkor jöhet a babérlevél, só, bors, valamint az előzőleg beáztatott és leöblített gigátes bab. Add hozzá a vizet, és hagyd főlni a keveréket alacsony hőfokon 45-60 percig, amíg a bab teljesen megpuhul.

    Ha szükséges, pótolhatod a vizet, hogy mindig ellepje a babokat, de ne legyen túl híg a leves.

    6

    Miután a bab megpuhult, ellenőrizd az ízeket, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést. Tálalás előtt hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    Tálaláskor egy kis friss olívaolajat locsolhatsz a tetejére, hogy még gazdagabb ízt kapj.