Keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze, míg tésztává áll össze.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. Ideális a kézmeleg víz.
Gyúrd a tésztát kézzel vagy géppel 8-10 percig, míg sima és rugalmas lesz. Fedd le, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz. A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50 fokra, majd kikapcsoltál.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre. Minden darabot sodorj hosszú rúddá, majd formázz belőlük klasszikus perecet.
A tésztarudak sodrásakor figyelj, hogy egyenletes vastagságúak legyenek, így a perecek is egyenletesen sülnek majd meg. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig.
Forralj fel 1 liter vizet, vedd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!).
A szódabikarbónás vízben való fürdetés adja a perec jellegzetes színét és ízét. Fontos, hogy óvatosan keverd a szódabikarbónát a vízbe, mert erősen habzik.
A pereceket egyenként merítsd a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd szedd ki sütőpapíros tepsire.
A pereceket ne hagyd túl sokáig a szódabikarbónás vízben, mert elázhatnak. A sütőpapír megakadályozza, hogy a perecek leragadjanak a tepsire.
A gorgonzolát morzsold a perecek tetejére vagy közepére. A sajt enyhén beleolvad a tésztába sütés közben, különleges ízvilágot adva neki.
A gorgonzola helyett használhatsz más, karakteres ízű sajtot is, például kéksajtot vagy camembert-t. A sajtot ne morzsold túl apróra, hogy sütés közben ne égjen meg.
Süsd a pereceket előmelegített sütőben 200°C-on 15-18 percig, míg aranybarnák és illatosak lesznek. Frissen, melegen a legfinomabb.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, figyelj a perecek színére. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.