A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem friss, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a felfutását.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta teteje kiszáradjon.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyos. A tészta széleit jól zárd le, hogy a vaj ne folyjon ki sütés közben.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás során a tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön meg a szerkezete. A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, és megakadályozza, hogy a tészta túlmelegedjen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és tegyél egy kis kanálnyi görög joghurtot és egy kevés mézet a szélesebb végükre.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég leveles. A töltelék mennyiségét ne vidd túlzásba, mert kifolyhat sütés közben.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A croissantokat szorosan tekerd fel, hogy megtartsák a formájukat sütés közben.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a croissantok teteje kiszáradjon.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojást alaposan verd fel, és egy ecset segítségével egyenletesen kend el a croissantok tetején. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet is, hogy még fényesebb legyen a végeredmény.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a croissantokra. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és reszelt citromhéjjal a tálalás előtt.
A kihűlés után a croissantok könnyebben kezelhetők. A porcukor és a citromhéj frissességet és édességet ad a croissantoknak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.