Frissen sült görög joghurtos croissant

Görög joghurtos croissant

A görög joghurt gazdag, krémes állaga és enyhén savanykás íze tökéletesen kiegészíti a croissant vajas rétegeit. Görögországban a joghurtot mézzel és dióval gyakran desszertként fogyasztják, és ez a recept ezt az ízkombinációt ülteti át egy könnyű, ropogós croissantba. A mézes-joghurtos töltelék finom kontrasztot ad a vajas tésztának, amely minden falatnál egy kis mediterrán hangulatot idéz. Ha szereted az enyhén édes, mégis frissítő péksüteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Görög joghurt
30 g Méz
5 g Citromhéj (reszelt)
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem friss, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolhatja a felfutását.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta teteje kiszáradjon.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyos. A tészta széleit jól zárd le, hogy a vaj ne folyjon ki sütés közben.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás során a tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön meg a szerkezete. A hűtés segít a vajnak megszilárdulni, és megakadályozza, hogy a tészta túlmelegedjen.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a leveles tészta rétegzettségét.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és tegyél egy kis kanálnyi görög joghurtot és egy kevés mézet a szélesebb végükre.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég leveles. A töltelék mennyiségét ne vidd túlzásba, mert kifolyhat sütés közben.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A croissantokat szorosan tekerd fel, hogy megtartsák a formájukat sütés közben.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz. A letakarás megakadályozza, hogy a croissantok teteje kiszáradjon.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojást alaposan verd fel, és egy ecset segítségével egyenletesen kend el a croissantok tetején. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet is, hogy még fényesebb legyen a végeredmény.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a croissantokra. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral és reszelt citromhéjjal a tálalás előtt.

    A kihűlés után a croissantok könnyebben kezelhetők. A porcukor és a citromhéj frissességet és édességet ad a croissantoknak.