Gözleme darált hússal ropogós, aranybarna lepényként tálalva

Gözleme darált hússal

A gözleme egy hagyományos török étel, amely a török konyha egyik legismertebb fogása. Az étel gyökerei a nomád törökök életéhez nyúlnak vissza, akik a tésztát egyszerű hozzávalókból készítették, és tűzön sütötték. Az évek során a gazdag töltelékek széles választéka alakult ki, de a darált húsos változat az egyik legnépszerűbb. A gözleme minden falatja egy darabka török kultúra, amely tökéletes választás egy családi ebédhez vagy egy baráti találkozóra. A ropogós tésztában a fűszeres hús és a friss zöldségek gazdag íze keveredik.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
250 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
400 g Darált hús (sertés vagy marha)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paprika
0.5 tk. Kömény
2 ek. Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd fokozatosan hozzáöntjük a vizet, miközben folyamatosan keverjük, hogy tésztát kapjunk.

    A tésztát ne dolgozd túl, csak addig gyúrd, amíg egy sima, rugalmas állagú lesz.

    2

    A tésztát letakarva pihentetjük 30 percig. Ez alatt az idő alatt a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    Pihentetés közben ne hagyd szellőzni a tésztát, mert kiszáradhat.

    3

    A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a paprikát felkockázzuk.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat. A paprika friss ízt ad az ételnek.

    4

    Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg meg nem barnul.

    A húst mindig jól pörkold meg, hogy ízletes legyen. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót és borsot.

    5

    A pörkölt húshoz hozzáadjuk a paprikát, köményt, és egy kevés sót, majd elkeverjük, és pár percig pároljuk.

    Ha szereted a fűszeresebb ízeket, használj több köményt vagy egy kis cayenne borsot.

    6

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, majd a közepére rakjuk a darált húsos keveréket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben könnyen elszakadhat sütés közben.

    7

    A tésztát félbehajtjuk, és a széleit jól lenyomjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Egy serpenyőben, kevés olajon, közepes hőfokon mindkét oldalát 3-4 percig sütjük, amíg szép barna és ropogós nem lesz.

    A sütést ne siessük el, a megfelelő ropogós hatás érdekében mindkét oldalát jól pirítsuk meg.