Gözleme mentával tálalva

Gözleme mentával

A gözleme egy hagyományos török étel, amelyet a mindennapi életben gyakran fogyasztanak. Az étel egyszerű, de ínycsiklandó, és könnyen variálható a különböző töltelékekkel. A spenótos-fetás változat különösen népszerű a vegetáriánusok körében, míg a friss menta egy különleges frissességet ad neki. Az étel az utcai árusoknál és éttermekben egyaránt megtalálható, és gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztják.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Pita tészta
150 g Feta sajt
1 cs. Friss menta
200 g Spenót
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Citromlé
1 csipet
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenótot alaposan mosd meg, és aprítsd fel. A fokhagymát hámozd meg és finomra vágd.

    A spenótot gyorsan pirítjuk, hogy megőrizzük a frissességét és ízét. Ne főzd túl!

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd benne a fokhagymát 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen, mert az keserűvé válik.

    3

    Add hozzá az apróra vágott spenótot, és párold 3-4 percig, amíg összeesik és megpuhul.

    A spenótot ne főzd túl, hogy megőrzi a zöld színét és tápanyagait.

    4

    Add hozzá a feta sajtot, és keverd el, hogy a sajt megolvadjon a spenótban.

    Ha krémesebb tölteléket szeretnél, egy kis joghurtot is hozzáadhatsz.

    5

    A friss mentát apróra vágd, és add hozzá a spenótos-sajtos keverékhez.

    A menta frissessége kiemeli a többi hozzávaló ízét, így érdemes frissen hozzáadni.

    6

    A pita tésztát vágd két egyenlő részre, és egyenletesen oszd el a tölteléket. Hajtsd félbe a tésztát, és készíts belőle félhold alakú pástétomot.

    A tésztát könnyen összetudod nyomni a széleken, hogy biztosan ne szakadjon ki a töltelék.

    7

    Egy serpenyőben süsd mindkét oldalát aranybarnára, 2-3 percig minden oldalon, amíg a tészta ropogós és a sajt megolvad.

    A tésztát közepes lángon süsd, hogy egyenletesen megpiruljon anélkül, hogy a töltelék túlsülne.

    8

    Tálald frissen, és egy kevés citromlevet csöpögtess a tetejére, hogy extra friss ízt adjon neki.

    A citromlé frissebbé teszi a gazdag tölteléket és extra ízt ad.