Gránátalmás naan kenyér tálalva

Gránátalmás naan

A gránátalma a mediterrán és közel-keleti konyhák egyik kedvelt alapanyaga, amely különleges ízével és élénk színével kiválóan illik édes töltelékekhez is. Ebben a naanban a friss gránátalmamagokat mézzel kombinálva töltjük a puha tésztába. Sütés közben a gyümölcs enyhén megpuhul, de megőrzi roppanós textúráját. A méz és a gránátalma egyensúlya egyszerre édes és frissítő – tökéletes egyensúly. Tipp: a gyümölcsöt mindig utolsóként add a tésztához, és ne nyomd túl mélyre, hogy ne engedjen túl sok levet. A megsült naan frissen a legfinomabb, de hidegen is ízletes. Ez a naan ideális választás különleges reggelikhez, uzsonnára vagy akár egy elegáns desszertként is megállja a helyét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
15 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
100 g Gránátalma magok
40 g Méz
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Ez lesz a naan tésztájának alapja.

    A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon a lisztben. Ez segíti a tészta egyenletes kelését.

    2

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává – ez kb. 10 perc kézi gyúrást igényel.

    A víz legyen langyos, ne forró, mert az megöli az élesztőt. A joghurt segít a tésztát puhábbá és ízletesebbé tenni.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztát oszd 6 egyenlő részre, formázz gombócokat, majd nyújtsd oválisra őket enyhén lisztezett felületen.

    A gombócokat egyenletesen oszd el, hogy a naanok egyforma méretűek legyenek. Lisztezd meg a nyújtódeszkát, hogy a tészta ne ragadjon le.

    5

    A kinyújtott naan egyik felét locsold meg egy kevés mézzel, majd szórd rá a gránátalmamagokat. Ügyelj, hogy ne kerüljön túl közel a széléhez.

    A mézet vékonyan kend el, hogy ne áztassa el a tésztát. A gránátalmamagokat egyenletesen szórd el a tésztán.

    6

    Hajtsd rá a másik felét, nyomd le finoman, és kissé nyújtsd meg újra, hogy egyenletes legyen.

    Óvatosan nyomd le a tésztát, hogy a gránátalmamagok ne essenek ki. A tésztát óvatosan nyújtsd meg, hogy ne szakadjon el.

    7

    Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a tésztát. Ha a naanok túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Még melegen kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli a tészta puhaságát és az ízeket.

    A vajat egyenletesen kend el a naanokon, hogy mindenhol puhák és ízletesek legyenek.

    9

    Tálald azonnal. A gránátalma savanykás édessége remekül harmonizál a mézes naan lágyságával.

    A gránátalmás naant kínálhatod önmagában, de akár joghurtos mártogatóssal is.

    10

    Tipp: a gránátalmát mindig frissen szedd ki, és papírtörlőn szárítsd le, hogy sütés közben ne áztassa el a tésztát.

    A gránátalma magokat óvatosan távolítsd el, hogy ne sérüljenek, így megőrzik a színüket és ízüket.