Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej ideális a felfuttatáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a hájat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A hájat érdemes hidegen tartani, hogy könnyebb legyen elmorzsolni a liszttel. Ha a háj túl meleg, nehezebb lesz vele dolgozni.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a pogácsa száraz lesz.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során fontos, hogy a tésztát mindig lisztezd be, hogy ne ragadjon le a deszkára. A hajtogatásokat érdemes többször megismételni a még levelesebb tészta érdekében.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta megkel és lazább lesz. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót érdemes lisztbe mártani, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak sütés közben. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen zárható dobozban tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.