Hájas pogácsa tálalva

Hájas pogácsa

A hájas pogácsa egy hagyományos magyar sós sütemény, amelyet évszázadok óta készítenek vidéki konyhákban. A sertésháj hozzáadásával különösen omlós, réteges állagot kap a tészta, amely sütés után kívül ropogós, belül pedig puha marad. Ezt a pogácsát régen leginkább téli időszakban készítették, amikor disznóvágás után friss háj állt rendelkezésre. A klasszikus hájas pogácsa ma is népszerű finomság, amely tökéletes kiegészítője egy kiadós levesnek vagy egy baráti összejövetelnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 g Háj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos tej ideális a felfuttatáshoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a hájat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A hájat érdemes hidegen tartani, hogy könnyebb legyen elmorzsolni a liszttel. Ha a háj túl meleg, nehezebb lesz vele dolgozni.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a pogácsa száraz lesz.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás során fontos, hogy a tésztát mindig lisztezd be, hogy ne ragadjon le a deszkára. A hajtogatásokat érdemes többször megismételni a még levelesebb tészta érdekében.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel és lazább lesz. Meleg helyen gyorsabban megkel a tészta.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót érdemes lisztbe mártani, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak sütés közben. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, nehogy megégjenek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is finom, ha légmentesen zárható dobozban tárolod.