Jalapeños gyĂŒmölcsös balzsamecet szĂłsz tĂĄlalva

Jalapeños gyĂŒmölcsös balzsamecet szĂłsz

A balzsamecetes mĂĄrtĂĄsok vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱek, hiszen tökĂ©letesen egyensĂșlyozzĂĄk az Ă©des Ă©s savanykĂĄs Ă­zeket. Ebben a receptben a jalapeño csĂ­pƑssĂ©ge talĂĄlkozik az eper Ă©s az Ƒszibarack termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©vel, miközben a balzsamecet mĂ©lysĂ©get ad az Ă­zeknek. Az olasz Ă©s mexikĂłi Ă­zek fĂșziĂłjakĂ©nt ez a szĂłsz kivĂĄlĂł kiegĂ©szĂ­tƑje grillezett hĂșsoknak, sajtoknak vagy akĂĄr salĂĄtĂĄknak. Ha egy izgalmas Ă©s egyedi Ă­zvilĂĄgot keresel, ez a pikĂĄns Ă©s gyĂŒmölcsös balzsamecetes szĂłsz tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs!

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
95 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 db Friss jalapeño paprika
⭕ 100 g Eper
⭕ 100 g Ɛszibarack
⭕ 50 ml Balzsamecet
⭕ 20 g MĂ©z
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Feketebors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A jalapeño paprikĂĄt vĂĄgd fĂ©lbe, tĂĄvolĂ­tsd el a magokat (ha kevĂ©sbĂ© csĂ­pƑsen szeretnĂ©d), majd aprĂ­tsd finomra. Az epret Ă©s az Ƒszibarackot hĂĄmozd meg Ă©s vĂĄgd kisebb darabokra.

    A jalapeño csĂ­pƑssĂ©gĂ©t a magok Ă©s a hĂĄrtyĂĄk tartalmazzĂĄk. Ha Ă©rzĂ©keny vagy a csĂ­pƑsre, viselj kesztyƱt a paprika kezelĂ©se közben.

    2

    A vöröshagymåt és a fokhagymåt håmozd meg, majd vågd finomra.

    A hagymĂĄt könnyebben tudod aprĂ­tani, ha elƑtte 10 percre beteszed a hƱtƑbe.

    3

    Egy közepes lĂĄbosban hevĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ az aprĂ­tott hagymĂĄt, Ă©s dinszteld ĂŒvegesre 3-4 perc alatt.

    Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserƱ lesz a szĂłsz.

    4

    Add hozzå a fokhagymåt és a jalapeñót, majd pirítsd tovåbbi 1-2 percig, hogy az ízek felszabaduljanak.

    Vigyåzz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserƱ ízt kap.

    5

    Dobd hozzĂĄ az aprĂ­tott epret Ă©s Ƒszibarackot, majd keverd jĂłl össze. FƑzd alacsony lĂĄngon 10 percig, hogy a gyĂŒmölcsök megpuhuljanak.

    HasznĂĄlhatsz fagyasztott gyĂŒmölcsöt is, de ebben az esetben hosszabb fƑzĂ©si idƑre lehet szĂŒksĂ©g.

    6

    Öntsd hozzĂĄ a balzsamecetet Ă©s a mĂ©zet, majd fƱszerezd sĂłval Ă©s feketeborssal. FƑzd tovĂĄbbi 5-7 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A balzsamecet minƑsĂ©ge nagyban befolyĂĄsolja a szĂłsz Ă­zĂ©t. HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ, sƱrƱ balzsamecetet.

    7

    Ha simĂĄbb ĂĄllagĂș szĂłszt szeretnĂ©l, botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd, ha pedig darabosabbra hagynĂĄd, egyszerƱen csak keverd el alaposan.

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©skor Ăłvatosan bĂĄnj a botmixerrel, hogy ne fröccsenjen ki a forrĂł szĂłsz.

    8

    Hagyd kihƱlni, majd töltsd sterilizĂĄlt ĂŒvegbe. HƱtƑben 5-7 napig eltarthatĂł.

    A sterilizĂĄlt ĂŒveg biztosĂ­tja, hogy a szĂłsz hosszabb ideig elĂĄlljon a hƱtƑben.

    9

    Melegen vagy hidegen tĂĄlalhatod hĂșsokhoz, sajtokhoz vagy grillezett zöldsĂ©gekhez.

    A szĂłsz Ă­ze mĂĄsnapra mĂ©g jobban összeĂ©rik, ezĂ©rt Ă©rdemes elƑre elkĂ©szĂ­teni.