Jalapeños gyümölcsös balzsamecet szósz tálalva

Jalapeños gyümölcsös balzsamecet szósz

A balzsamecetes mártások világszerte népszerűek, hiszen tökéletesen egyensúlyozzák az édes és savanykás ízeket. Ebben a receptben a jalapeño csípőssége találkozik az eper és az őszibarack természetes édességével, miközben a balzsamecet mélységet ad az ízeknek. Az olasz és mexikói ízek fúziójaként ez a szósz kiváló kiegészítője grillezett húsoknak, sajtoknak vagy akár salátáknak. Ha egy izgalmas és egyedi ízvilágot keresel, ez a pikáns és gyümölcsös balzsamecetes szósz tökéletes választás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
95 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Friss jalapeño paprika
100 g Eper
100 g Őszibarack
50 ml Balzsamecet
20 g Méz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jalapeño paprikát vágd félbe, távolítsd el a magokat (ha kevésbé csípősen szeretnéd), majd aprítsd finomra. Az epret és az őszibarackot hámozd meg és vágd kisebb darabokra.

    A jalapeño csípősségét a magok és a hártyák tartalmazzák. Ha érzékeny vagy a csípősre, viselj kesztyűt a paprika kezelése közben.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd vágd finomra.

    A hagymát könnyebben tudod aprítani, ha előtte 10 percre beteszed a hűtőbe.

    3

    Egy közepes lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított hagymát, és dinszteld üvegesre 3-4 perc alatt.

    Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz a szósz.

    4

    Add hozzá a fokhagymát és a jalapeñót, majd pirítsd további 1-2 percig, hogy az ízek felszabaduljanak.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt kap.

    5

    Dobd hozzá az aprított epret és őszibarackot, majd keverd jól össze. Főzd alacsony lángon 10 percig, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak.

    Használhatsz fagyasztott gyümölcsöt is, de ebben az esetben hosszabb főzési időre lehet szükség.

    6

    Öntsd hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd fűszerezd sóval és feketeborssal. Főzd további 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A balzsamecet minősége nagyban befolyásolja a szósz ízét. Használj jó minőségű, sűrű balzsamecetet.

    7

    Ha simább állagú szószt szeretnél, botmixerrel pürésítsd, ha pedig darabosabbra hagynád, egyszerűen csak keverd el alaposan.

    Pürésítéskor óvatosan bánj a botmixerrel, hogy ne fröccsenjen ki a forró szósz.

    8

    Hagyd kihűlni, majd töltsd sterilizált üvegbe. Hűtőben 5-7 napig eltartható.

    A sterilizált üveg biztosítja, hogy a szósz hosszabb ideig elálljon a hűtőben.

    9

    Melegen vagy hidegen tálalhatod húsokhoz, sajtokhoz vagy grillezett zöldségekhez.

    A szósz íze másnapra még jobban összeérik, ezért érdemes előre elkészíteni.