A jalapeño paprikát vágd félbe, távolítsd el a magokat (ha kevésbé csípősen szeretnéd), majd aprítsd finomra. Az epret és az őszibarackot hámozd meg és vágd kisebb darabokra.
A jalapeño csípősségét a magok és a hártyák tartalmazzák. Ha érzékeny vagy a csípősre, viselj kesztyűt a paprika kezelése közben.
A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd vágd finomra.
A hagymát könnyebben tudod aprítani, ha előtte 10 percre beteszed a hűtőbe.
Egy közepes lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított hagymát, és dinszteld üvegesre 3-4 perc alatt.
Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz a szósz.
Add hozzá a fokhagymát és a jalapeñót, majd pirítsd további 1-2 percig, hogy az ízek felszabaduljanak.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt kap.
Dobd hozzá az aprított epret és őszibarackot, majd keverd jól össze. Főzd alacsony lángon 10 percig, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak.
Használhatsz fagyasztott gyümölcsöt is, de ebben az esetben hosszabb főzési időre lehet szükség.
Öntsd hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd fűszerezd sóval és feketeborssal. Főzd további 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A balzsamecet minősége nagyban befolyásolja a szósz ízét. Használj jó minőségű, sűrű balzsamecetet.
Ha simább állagú szószt szeretnél, botmixerrel pürésítsd, ha pedig darabosabbra hagynád, egyszerűen csak keverd el alaposan.
Pürésítéskor óvatosan bánj a botmixerrel, hogy ne fröccsenjen ki a forró szósz.
Hagyd kihűlni, majd töltsd sterilizált üvegbe. Hűtőben 5-7 napig eltartható.
A sterilizált üveg biztosítja, hogy a szósz hosszabb ideig elálljon a hűtőben.
Melegen vagy hidegen tálalhatod húsokhoz, sajtokhoz vagy grillezett zöldségekhez.
A szósz íze másnapra még jobban összeérik, ezért érdemes előre elkészíteni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.