Jilapi – hagyományos indiai szirupos sütemény

Jilapi

A jilapi egy híres indiai édesség, amelyet különösen ünnepi alkalmakon és fesztiválokon fogyasztanak. A spirál alakú tésztát olajban sütik, majd forró cukorszirupba mártják, amelytől édes és ropogós lesz. Ez az édesség hasonló a Közel-Keleten ismert zoolbiához és zlabiahoz, de az indiai változatot gyakran sáfránnyal és rózsavízzel ízesítik. Ha szereted az autentikus keleti édességeket, próbáld ki ezt az eredeti receptet!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Liszt
50 g Kukoricakeményítő
120 g Joghurt
5 g Élesztő
1 ek. Cukor
100 ml Víz
1 ek. Narancsvirágvíz
1 csipet Sáfrány
500 ml Olaj
200 ml Cukorszirup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és az élesztőt.

    Fontos, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek a legjobb eredmény eléréséhez.

    2

    Adj hozzá joghurtot, vizet, cukrot és a narancsvirágvizet, majd keverd simára, amíg egy sűrű, de folyékony állagú tésztát kapsz.

    A tészta állaga legyen olyan, mint a palacsintatészta. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl híg, egy kevés lisztet.

    3

    Fedd le a tálat és hagyd pihenni meleg helyen körülbelül 1 órán át, hogy a tészta kissé megkeljen.

    A tésztát meleg helyen, például a sütőben vagy a radiátor közelében keleszd. A kelési idő függ a hőmérséklettől.

    4

    Egy mély serpenyőben forrósítsd fel az olajat közepes hőmérsékletre.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl alacsony, a jilapi megszívja magát olajjal, ha túl magas, megég.

    5

    Töltsd a tésztát egy habzsákba vagy egy műanyag zacskóba, amelynek egyik sarkát levágod.

    Ha nincs habzsákod, használhatsz egy erős műanyag zacskót. A sarkát vágd le óvatosan, ne túl nagyra.

    6

    A forró olajba spirál alakban vagy összefonódó körökben nyomd bele a tésztát, és süsd aranybarnára 2-3 perc alatt.

    A jilapit ne tedd túl sűrűn a serpenyőbe, mert akkor nem sül meg egyenletesen. Fordítsd meg őket, hogy mindkét oldaluk aranybarna legyen.

    7

    Egy szűrőkanállal szedd ki a megsült jilapi darabokat és helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a jilapi ropogósabb lesz.

    8

    Melegítsd fel a cukorszirupot egy csipet sáfránnyal, majd a megsült jilapi darabokat forgasd bele a forró szirupba.

    A cukorszirup legyen forró, de ne forrjon. Forgasd meg a jilapit a szirupban, hogy mindkét oldaluk bevonódjon.

    9

    Tálald frissen, ropogósan, és élvezd az autentikus indiai édesség ízét!

    A jilapit frissen a legfinomabb, mert akkor a legropogósabb. Ha marad, légmentesen zárt edényben tárold.