Kalbi koreai rövid borda grillezve

Kalbi (koreai rövid borda)

A Kalbi, vagy más néven galbi, egy klasszikus koreai BBQ étel, amelynek alapját a rövid marhaborda adja. Ez a fogás az 1900-as években vált népszerűvé Koreában, különösen ünnepi alkalmakon és családi összejöveteleken. A különleges pác, amely szójaszószból, barnacukorból, gyömbérből és körtéből áll, nemcsak ízletessé, hanem puhává is teszi a húst. Az étel különlegessége a grillezés során kialakuló karamellizált réteg, amely tökéletesen harmonizál az édes-savanykás ízvilággal. A Kalbi azóta a koreai konyha egyik legismertebb exportcikkévé vált, és világszerte rajongókra talált.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 kg Rövid marhaborda
120 ml Szójaszósz
50 g Barnacukor
30 ml Rizsecet
20 ml Szezámolaj
4 gerezd Fokhagyma
20 g Gyömbér
1 db Körte
3 szál Zöldhagyma
10 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a rövid bordákat: távolítsd el a felesleges zsírt, és vágd őket vékony szeletekre, hogy könnyen pácolhatók legyenek.

    Ha a hentesnél kéred, hogy vágja fel a bordákat, megspórolhatod az időt és a fáradságot.

    2

    Készítsd el a pácot: egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, a barnacukrot, a rizsecetet és a szezámolajat. Reszeld bele a fokhagymát, a gyömbért és a körtét.

    A körte helyett használhatsz almalevet vagy almapürét is, ha nincs kéznél körte. A körte segít a hús puhításában.

    3

    Helyezd a bordákat a pácba, és győződj meg róla, hogy minden darab teljesen be van vonva. Tedd a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakán át pácolod.

    Minél tovább pácolod a húst, annál ízletesebb és omlósabb lesz. Ha van rá időd, pácold akár 24 órán át is.

    4

    Melegíts elő egy grillt vagy grillserpenyőt közepesen magas hőmérsékletre. Helyezd a bordákat a forró grillre, és süsd őket oldalanként 3-4 percig, amíg karamellizálódnak és enyhén megpirulnak.

    A bordákat ne tedd túl közel egymáshoz a grillen, hogy egyenletesen süljenek. Ha túl sok a hús, süsd őket több részletben.

    5

    A grillezés után szórd meg a bordákat pirított szezámmaggal és apróra vágott zöldhagymával. Melegen tálald.

    A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg illatos nem lesz. Így még intenzívebb ízt ad a húsnak.