Mandulás töltelékű fahéjas svéd kanelbulle sütemény

Kanelbulle mandulás töltelékkel

A kanelbulle, vagyis a svéd fahéjas csiga, az északi pékségek egyik legnépszerűbb édessége, amelyet hagyományosan október 4-én, a „kanelbullens dag”-on ünnepelnek Svédországban. Ez a verzió mandulás töltelékkel még gazdagabbá és különlegesebbé teszi az eredeti receptet. A fahéj és a mandula ízei tökéletes harmóniát alkotnak, és egy csésze kávé mellé vagy uzsonnára ideális választás. A tésztája puha és lágy, a töltelék pedig szaftos és illatos – igazi otthoni pékségi élmény minden falatban.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 43 perc
2450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Finomliszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
75 g Kristálycukor
1 tk.
75 g Vaj
1 db Tojás
100 g Mandulaliszt
50 g Barnacukor
2 tk. Fahéj
50 g Vaj (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és keverd el 1 evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Az élesztő akkor aktív, ha habosodni kezd. Ne használd, ha nem pezseg, különben nem kel meg a tészta.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd lágy, de nem ragacsos tésztává.

    Ha ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat – így marad puha.

    3

    Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 45 percig, amíg duplájára nő.

    Huzattól védett helyet válassz – például langyos sütő belső terét (30–35 °C).

    4

    Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a puha vajat, barnacukrot, mandulalisztet és fahéjat egy sima, kenhető masszává.

    Ha a vaj túl kemény, mikróban pár másodperc alatt lágyíthatod, de ne olvaszd meg teljesen.

    5

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagságúra. Kend meg a mandulás fahéjas krémmel.

    Egy spatula vagy kenőkés a legalkalmasabb az egyenletes eloszlatásra.

    6

    Tekerd fel a hosszabbik oldal mentén, majd vágd kb. 2 cm-es szeletekre. Helyezd sütőpapíros tepsire, hagyj köztük helyet.

    Ha szeretnél formás csigákat, enyhén húzd meg a tészta végét tekerés közben.

    7

    Takarva keleszd újra 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

    A második kelesztés segíti a légies állagot és egyenletes sütést.

    8

    Süsd 15–18 percig, amíg aranybarna lesz. Langyosan a legfinomabb.

    Tálalás előtt szórhatsz rá porcukrot vagy mandulaszeleteket a tetejére díszítésként.