Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt és keverd el 1 evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Az élesztő akkor aktív, ha habosodni kezd. Ne használd, ha nem pezseg, különben nem kel meg a tészta.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd lágy, de nem ragacsos tésztává.
Ha ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne túl sokat – így marad puha.
Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 45 percig, amíg duplájára nő.
Huzattól védett helyet válassz – például langyos sütő belső terét (30–35 °C).
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a puha vajat, barnacukrot, mandulalisztet és fahéjat egy sima, kenhető masszává.
Ha a vaj túl kemény, mikróban pár másodperc alatt lágyíthatod, de ne olvaszd meg teljesen.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagságúra. Kend meg a mandulás fahéjas krémmel.
Egy spatula vagy kenőkés a legalkalmasabb az egyenletes eloszlatásra.
Tekerd fel a hosszabbik oldal mentén, majd vágd kb. 2 cm-es szeletekre. Helyezd sütőpapíros tepsire, hagyj köztük helyet.
Ha szeretnél formás csigákat, enyhén húzd meg a tészta végét tekerés közben.
Takarva keleszd újra 20 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A második kelesztés segíti a légies állagot és egyenletes sütést.
Süsd 15–18 percig, amíg aranybarna lesz. Langyosan a legfinomabb.
Tálalás előtt szórhatsz rá porcukrot vagy mandulaszeleteket a tetejére díszítésként.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.