A cukkinit alaposan mosd meg, és karikázd fel. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel. A kaprot vágd finomra, és tedd félre.
Ha a cukkini héja vastag vagy kemény, hámozd meg. Fiatal cukkinit nem szükséges meghámozni.
Egy közepes méretű lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a vöröshagymát. Párold üvegesre 2-3 perc alatt közepes lángon.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne száradjon ki.
Add hozzá az aprított fokhagymát is, és pirítsd további 1 percig. Vigyázz, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
A fokhagyma nagyon gyorsan megég, ezért figyelj rá oda. Ha túl intenzív fokhagyma ízt szeretnél, a végén is adhatsz hozzá reszelve.
Tedd bele a cukkinit, keverd össze a hagymás alappal, majd pirítsd 4-5 percig, hogy kissé megpuhuljon, és intenzívebb ízt kapjon.
A cukkinit ne pirítsd túl sokáig, mert széteshet. Elég, ha kissé megpuhul.
Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Ezután főzd közepes lángon 15-20 percig, amíg a cukkini teljesen megpuhul.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de akkor több fűszerre lesz szükséged.
Ha megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével hígíthatod.
A pürésítésnél figyelj, mert a forró leves fröcskölhet. Kezdd alacsony fokozaton, és fokozatosan emeld a sebességet.
Keverd hozzá a tejszínt és az aprított kaprot, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd át 1-2 perc alatt, de ne forrald újra.
A tejszíntől krémesebb lesz a leves. Használhatsz növényi tejszínt is. A kaprot ne főzd, mert elveszíti az ízét.
Tálaláskor díszítheted egy csipet friss kaporral vagy pár csepp tejszínnel. Hidegen és melegen is finom!
A leves hidegen is nagyon finom, különösen a nyári melegben. Kínálhatsz hozzá pirítóst is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.