Karjalanpiirakka gombás töltelékkel, friss petrezselyemmel tálalva

Karjalanpiirakka gombás töltelékkel

A karjalanpiirakka egy finn étel, amely hagyományosan különféle töltelékekkel készül. A gombás változat különösen népszerű a finn konyhában, mivel a gombák friss íze tökéletesen illik a ropogós tésztához. Ez a finom étel tökéletes egy hétvégi ebédhez vagy vacsorához, és könnyen elkészíthető bárki számára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Tészta (karjalanpiirakka tészta)
300 g Friss gomba
2 ek. Vaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 ml Tejszín
1 csokor Petrezselyem
0.5 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát és a hagymát apróra vágjuk.

    Használj éles kést a gomba és a hagyma aprításához, hogy a töltelék egyenletesebb legyen.

    2

    Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsuk 3-4 percig, amíg üvegesek lesznek.

    A fokhagyma csak rövid ideig piruljon, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válik.

    3

    Adjuk hozzá a felaprított gombát, és pároljuk őket 5-7 percig, amíg a gomba puha lesz és kiengedi a levét.

    A gombák ne süljenek túl, mert akkor túlságosan rágósak lesznek.

    4

    Öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük 5 percig, hogy a tejszín besűrűsödjön.

    Ne hagyjuk, hogy a tejszín túl forrjon, mert akkor túl sűrű lesz.

    5

    A tölteléket vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a friss aprított petrezselymet, és hagyjuk kihűlni.

    A petrezselyem frissességet ad a gombás tölteléknek, és fokozza az ízeket.

    6

    A karjalanpiirakka tésztát formázzuk, majd töltsük meg a gombás töltelékkel.

    A tésztát ne tömjük túl, hogy könnyen lehessen összecsípni a széleket.

    7

    A megtöltött tésztákat kenjük meg vajjal, és süssük előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tésztát nem szabad túl sűrűn betölteni, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.