Karjalanpiirakka rizspudinggal, aranybarna, ropogós tészta, szép arányú töltelékkel

Karjalanpiirakka klasszikus rizspudinggal

A Karjalanpiirakka egy hagyományos finn étel, amely a Karelian régióból származik. A rizspudingos változat különösen népszerű, mivel a krémes rizs és a ropogós tészta tökéletes kombinációja. Ez az étel évtizedek óta a finn háztartásokban megtalálható, és a reggeli vagy uzsonna fontos része. A tészta hajtogatásának titka abban rejlik, hogy a rizspudingot kell ügyesen elhelyezni, hogy a tészta ne repedjen fel sütés közben. A Karjalanpiirakka igazi finn ínycsiklandó élvezet, amely minden falatban hordozza a helyi hagyományokat.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Rizs
500 ml Víz
500 ml Tej
1 tk.
1 ek. Cukor
200 g Búzaliszt
50 g Vaj
1 db Tojás
100 g Tejföl
1 ek. Cukor a tésztához

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd le hideg vízben, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat. Ezután tedd a rizst a vízhez, és forrald fel. Főzd 10-15 percig, amíg a rizs megpuhul, majd add hozzá a tejet, és folytasd a főzést további 20-25 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul és a tej felszívódik. Sózd meg a rizst egy csipet sóval.

    Ha a rizs túl sok tejet szívott fel, adj hozzá egy kis tejet, hogy krémesebb legyen a puding.

    2

    Amíg a rizs fő, készítsd el a tésztát. A lisztet keverd össze a cukorral és egy csipet sóval. Add hozzá a vajat, és morzsold össze a tésztát, majd adj hozzá egy tojást, és gyúrd össze a tésztát, hogy sima állagú legyen.

    A hideg vaj segít abban, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Ne dolgozd túl a tésztát, hogy ne legyen rágós.

    3

    Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, és vágj belőle ovális formákat, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy körbefogják a rizspudingot.

    Ha a tészta ragad, nyújtsd ki lisztezett felületen, hogy könnyen el tudj dolgozni vele.

    4

    Helyezd a rizspudingot a tésztára, majd hajtsd össze a tészta széleit, hogy a rizspudingot körbevegye. A széleket jól nyomkodd össze, hogy ne nyíljon ki sülés közben.

    A tészta széleit egy villa segítségével is jól összenyomhatod, hogy biztosan záródjon.

    5

    Helyezd a kész karjalanpiirakka-kat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojás kenése segít a szép szín elérésében és a tésztát ropogósabbá teszi.

    6

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészták aranybarnára sülnek.

    Figyelj arra, hogy ne süsd túl, különben a tészta kemény lehet.