Katmer pisztáciával, vajas tésztával és pisztáciás töltelékkel

Katmer pisztáciával

A katmer egy tradicionális török péksütemény, amely gazdag vajas tésztájával és töltelékekkel válik igazán különlegessé. Az egyik legnépszerűbb változata a pisztáciával készített katmer, amely a tört pisztácia gazdag ízét kombinálja a puha tésztával. Az étel története Törökország keleti régióiból származik, ahol évszázadok óta készítik. A katmer a reggelik és uzsonnák elengedhetetlen része, és egyedülálló ízvilága minden falatban élményt nyújt. Ha egy igazán különleges süteményt keresel, a katmer pisztáciával ideális választás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Vaj
250 ml Tej
50 g Cukor
1 db Tojás
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
100 g Pisztácia
2 ek. Olaj
1 db Külön tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, sütőport és a sót egy tálban keverd össze. Adj hozzá a cukrot, majd add hozzá a tojást, a tejet és a felolvasztott vajat. Keverd jól össze, hogy rugalmas tésztát kapj.

    A tésztának simának és enyhén ragadósnak kell lennie. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejet.

    2

    A tésztát fóliázd le, és pihentesd 30 percig, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A pihentetés segít, hogy a tészta ne húzódjon vissza, miközben nyújtod.

    3

    Közben a pisztáciát aprítsd fel finomra, hogy könnyen szórható legyen a tésztába.

    Használhatsz pisztáciát előre hámozott formában, hogy időt spórolj.

    4

    Miután a tészta megpihent, oszd fel kisebb darabokra, és mindegyiket nyújtsd ki vékony kör alakúra. Minden egyes kör közepére tegyél egy evőkanálnyi aprított pisztáciát.

    Ha a tészta ragad, enyhén lisztezd be a felületet, hogy könnyebben nyújtsd.

    5

    Hajtsd össze a tészta széleit, és csípődj le őket, hogy biztosan záródjanak. Ezután a tészta széleit finoman megnyomva készíts kis tekercseket.

    A tésztát ne nyomd túl erősen, hogy a levegő ne szoruljon ki, így könnyebb lesz rétegezni.

    6

    A kész tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezd. Kend meg őket egy felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáskenéshez használj puha ecsetet, hogy ne törjön el a tészta.

    7

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a katmerek szépen megpirulnak és aranybarnák lesznek.

    Ne süsd túl, mert akkor kiszáradhatnak. Ellenőrizd a sütést 15 perc után!

    8

    Miután elkészültek, hagyd hűlni egy kicsit, majd tálald melegen.

    A katmer a legfinomabb, ha frissen fogyasztod, de másnap is ízletes marad.