Kávés karamell fagylalt tálalva

Kávés karamell fagylalt

A kávés karamell fagylalt azoknak készült, akik szeretik az intenzív ízeket és a krémes desszerteket. A karamell és a kávé párosa egyedülállóan gazdag ízélményt nyújt, amely az olasz gelatok világát idézi meg. A karamellizálási technika biztosítja a mélyebb, pörkölt aromát, míg a tej és tejszín tökéletes egyensúlyba hozza az ízeket. Ez a fagylalt kiválóan illik egy nyári ebéd lezárásaként vagy akár egy különleges desszertként kávérajongóknak. Készítsd el otthon és élvezd az ízletes, házi készítésű fagylalt örömét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
150 g Kristálycukor
10 g Instant kávé
5 ml Vanília kivonat
4 db Tojássárgája
20 g Vaj
1 csipet
30 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat. Mérd ki a tejet, a tejszínt és az instant kávét, valamint válaszd szét a tojássárgájákat.

    A pontos mérés elengedhetetlen a jó végeredményhez. A tojásokat közvetlenül a felhasználás előtt válaszd szét, így frissebbek maradnak.

    2

    Egy serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a cukrot a vízzel, amíg aranybarna karamellé alakul. Keverés nélkül hagyd, hogy a cukor önmagától megolvadjon.

    Ne keverd a cukrot, amíg nem kezd olvadni, mert kristályosodhat. Ha mégis kristályosodik, adj hozzá egy kevés vizet, és óvatosan forrald fel újra.

    3

    Amikor a karamell eléri a megfelelő színt, óvatosan add hozzá a vajat és keverd össze, majd lassan öntsd hozzá a tejet és a tejszínt. Vigyázz, mert a karamell felhabozhat!

    A vaj és a tejszín hozzáadásakor légy óvatos, mert a karamell forró és fröcskölhet. Használj hosszú nyelű fakanalat a keveréshez, és tartsd távol a kezed.

    4

    Add hozzá az instant kávét és keverd simára. Melegítsd addig, amíg a karamell teljesen feloldódik.

    Használj jó minőségű instant kávét, hogy intenzív kávéízt kapj. Ha nem oldódik fel teljesen, szűrd át a keveréket.

    5

    Egy tálban keverd össze a tojássárgájákat egy csipet sóval, majd lassan önts hozzá egy keveset a meleg karamellás tejből, miközben folyamatosan kevered. Ez a lépés segít temperálni a tojásokat, hogy ne csapódjanak ki.

    A temperálás nagyon fontos! Lassan csorgasd a meleg folyadékot a tojásokhoz, miközben folyamatosan kevered, különben a tojások rántottává válnak.

    6

    Öntsd vissza az egészet a lábasba és alacsony lángon főzd sűrűsödésig, folyamatos keverés mellett. Ne hagyd forrni!

    A krém akkor jó, ha bevonja a fakanál hátulját, és ha végighúzod az ujjad a fakanálon, a krém nem folyik össze. Ne hagyd forrni, mert a tojások kicsapódhatnak!

    7

    Vedd le a tűzről, add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, de lehet egy éjszakára is.

    A hűtés elengedhetetlen ahhoz, hogy a fagylaltalap megfelelően megszilárduljon és az ízek összeérjenek. Ha van rá időd, hagyd egy éjszakára a hűtőben.

    8

    Öntsd a fagylaltalapot fagylaltgépbe és a gyártó utasításai szerint készítsd el. Ha nincs fagylaltgéped, tedd egy zárható dobozba és óránként keverd át, amíg el nem éri a krémes állagot.

    A fagylaltgép használata kényelmesebb, de ha nincs, akkor se csüggedj! Az óránkénti átkeverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását, és krémesebb lesz a fagylalt.

    9

    Ha elkészült, tedd a fagyasztóba még egy órára, hogy megfelelő állaga legyen. Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten, hogy könnyebben kanalazható legyen.

    A további fagyasztás segít a fagylaltnak a megfelelő állag elérésében. Tálalás előtt hagyd egy kicsit felengedni, így könnyebben tudod majd kanalazni.