Készítsd elő a hozzávalókat: mérd ki a lisztet, cukrot, és a vajat hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni.
A pontos mérés kulcsfontosságú a sikerhez. A szobahőmérsékletű vaj könnyebben keverhető.
Egy tálban keverd habosra a vajat a kristálycukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, miközben folyamatosan kevered.
A vajat és a cukrot legalább 5 percig keverd, hogy szép világos és habos legyen. A tojásokat egyesével add hozzá, és alaposan keverd el mindegyiket, mielőtt a következőt hozzáadnád.
Szitáld össze a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd fokozatosan add a tojásos-vajas keverékhez. Végül keverd bele az espressót.
A szitálás segít elkerülni a csomósodást. A száraz hozzávalókat fokozatosan add hozzá, és óvatosan forgasd össze, hogy a tészta ne legyen túl kemény. A kávé legyen langyos vagy hideg, ne forró.
Öntsd a masszát egy kivajazott, lisztezett tortaformába, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül 35 percig. Tűpróbával ellenőrizd az elkészültségét.
A tortaformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a torta ne ragadjon le. A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni.
Amíg a torta hűl, készítsd el a karamellkrémet: olvaszd fel a barnacukrot alacsony lángon, amíg folyékony és aranyszínű lesz.
A barnacukrot alacsony lángon, folyamatosan kevergetve olvaszd, hogy ne égjen le. Legyél türelmes, a karamellizálás időt vesz igénybe.
Add hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot a karamellhez, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Adj hozzá egy csipet sót, hogy az ízeket fokozd.
A tejszínt óvatosan, lassan csorgasd a karamellhez, miközben folyamatosan kevered, mert hirtelen felhabozhat. A só kiemeli a karamell édességét.
A karamellkrémet hagyd hűlni, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd egyenletesen kend a kihűlt torta tetejére.
A karamellkrémnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tortára kened, különben elfolyik. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejszínt.
Díszítsd a tortát tejszínhabbal, kakaóporral vagy kávészemekkel a látvány fokozása érdekében.
A díszítés a kreativitásé! Használj sablonokat a kakaóporhoz, vagy készíts tejszínhab rózsákat a tetejére.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.