Kávés karamelltorta krémes karamellel

Kávés karamelltorta

A kávés karamelltorta egy különleges desszert, amely intenzív kávéízzel és gazdag karamellkrémmel varázsolja el az édesszájúakat. Ez a recept tökéletes választás mindazok számára, akik szeretik a mély, harmonikus ízvilágot. Az inspirációt az olasz és francia desszertek világa adta, ahol a kávé és a karamell az egyik legnépszerűbb kombináció. A torta nemcsak finom, hanem látványos is, így ideális választás különleges alkalmakra vagy egy elegáns vacsora utáni desszertként.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Búzaliszt
200 g Kristálycukor
150 g Vaj
3 db Tojás
1 cs. Sütőpor
30 g Kakaópor
50 ml Espresso kávé
300 ml Tejszín
150 g Barnacukor
5 ml Vanília kivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a hozzávalókat: mérd ki a lisztet, cukrot, és a vajat hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni.

    A pontos mérés kulcsfontosságú a sikerhez. A szobahőmérsékletű vaj könnyebben keverhető.

    2

    Egy tálban keverd habosra a vajat a kristálycukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, miközben folyamatosan kevered.

    A vajat és a cukrot legalább 5 percig keverd, hogy szép világos és habos legyen. A tojásokat egyesével add hozzá, és alaposan keverd el mindegyiket, mielőtt a következőt hozzáadnád.

    3

    Szitáld össze a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd fokozatosan add a tojásos-vajas keverékhez. Végül keverd bele az espressót.

    A szitálás segít elkerülni a csomósodást. A száraz hozzávalókat fokozatosan add hozzá, és óvatosan forgasd össze, hogy a tészta ne legyen túl kemény. A kávé legyen langyos vagy hideg, ne forró.

    4

    Öntsd a masszát egy kivajazott, lisztezett tortaformába, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül 35 percig. Tűpróbával ellenőrizd az elkészültségét.

    A tortaformát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a torta ne ragadjon le. A sütési idő függ a sütődtől, ezért érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni.

    5

    Amíg a torta hűl, készítsd el a karamellkrémet: olvaszd fel a barnacukrot alacsony lángon, amíg folyékony és aranyszínű lesz.

    A barnacukrot alacsony lángon, folyamatosan kevergetve olvaszd, hogy ne égjen le. Legyél türelmes, a karamellizálás időt vesz igénybe.

    6

    Add hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot a karamellhez, majd folyamatosan kevergetve forrald fel. Adj hozzá egy csipet sót, hogy az ízeket fokozd.

    A tejszínt óvatosan, lassan csorgasd a karamellhez, miközben folyamatosan kevered, mert hirtelen felhabozhat. A só kiemeli a karamell édességét.

    7

    A karamellkrémet hagyd hűlni, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd egyenletesen kend a kihűlt torta tetejére.

    A karamellkrémnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tortára kened, különben elfolyik. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejszínt.

    8

    Díszítsd a tortát tejszínhabbal, kakaóporral vagy kávészemekkel a látvány fokozása érdekében.

    A díszítés a kreativitásé! Használj sablonokat a kakaóporhoz, vagy készíts tejszínhab rózsákat a tetejére.