Kecskesajtos-mézes pogácsa tálalva

Kecskesajtos-mézes pogácsa

A kecskesajtos-mézes pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a kecskesajt karakteres íze és a méz természetes édessége tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy finom édes-sós egyensúlyt kínál, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés dióval vagy friss rozmaringgal gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Kecskesajt
50 g Méz
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére kecskesajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! A túl meleg tej tönkreteszi az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása segít a levegősebb tészta elérésében. A hideg vaj pedig a levelesebb állagért felelős.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert kemény lesz.

    4

    Keverd a tésztába a kecskesajtot és a mézet. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében. A méz mennyisége ízlés szerint változtatható.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás lényege, hogy a tésztarétegek közé levegő kerüljön, így sülés közben a pogácsák szép magasak lesznek.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A kiszaggatott pogácsákat ne tedd túl szorosan egymás mellé a tepsire, mert sülés közben megnőnek.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt kecskesajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a pogácsák kenéséhez. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá!

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.