A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! A túl meleg tej tönkreteszi az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása segít a levegősebb tészta elérésében. A hideg vaj pedig a levelesebb állagért felelős.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert kemény lesz.
Keverd a tésztába a kecskesajtot és a mézet. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében. A méz mennyisége ízlés szerint változtatható.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás lényege, hogy a tésztarétegek közé levegő kerüljön, így sülés közben a pogácsák szép magasak lesznek.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A kiszaggatott pogácsákat ne tedd túl szorosan egymás mellé a tepsire, mert sülés közben megnőnek.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt kecskesajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a pogácsák kenéséhez. A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá!
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.