Frissen sült kecskesajtos-spenótos calzone

Kecskesajtos-spenótos calzone

A calzone eredetileg Nápolyból származik, és a pizzák gyorsan fogyasztható, hordozható változataként terjedt el. A kecskesajtos-spenótos verzió egy modern, egészséges csavar a klasszikus recepten. A kecskesajt krémes íze tökéletesen kiegészíti a spenót enyhe földes aromáját, miközben a ropogósra sült tészta adja meg az étel igazi karakterét. Ha valami különleges, mégis könnyen elkészíthető vegetáriánus fogást keresel, ezt a calzone-t mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Friss spenót
150 g Kecskesajt
100 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához. Ha ragad, adj hozzá egy kevés lisztet. A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet.

    3

    A spenótot alaposan mosd meg, csöpögtesd le, és egy serpenyőben kevés olívaolajon fonnyaszd meg 3-4 perc alatt. Közben add hozzá az apróra vágott fokhagymát.

    A spenótot ne főzd túl, csak fonnyaszd meg, hogy ne veszítse el a tápanyagait. Használhatsz fagyasztott spenótot is, de azt előtte ki kell olvasztani és kinyomkodni a felesleges vizet.

    4

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy mindenhol egyforma vastag legyen.

    5

    Az egyik tészta felére helyezd rá a megfonnyasztott spenótot, majd morzsold rá a kecskesajtot és szórd meg reszelt mozzarellával.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztán, de a szélét hagyd szabadon.

    6

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.

    Használhatsz friss vagy szárított fűszereket is ízlés szerint.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy hajtsd be, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A széleket megkenheted vízzel vagy tojással is, hogy jobban összetapadjanak.

    8

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon sütés közben.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj, hogy a calzone ne égjen meg. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.