Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos, hogy a croissant szépen megemelkedjen és átsüljön. A sütőpapír pedig megakadályozza a leragadást.
Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a kesudiólisztet és a tápiókalisztet.
Ha nincs kesudióliszted, helyettesítheted darált kesudióval vagy más liszttel, például mandulaliszttel.
Adj hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.
A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta leveles. A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg.
Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojásokat, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A tej ne legyen túl meleg, mert megöli az élesztőt. Az élesztő akkor jó, ha 5 perc után habosodni kezd.
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A croissantokat szorosan tekerd fel, hogy szép formájuk legyen.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy lazábbak legyenek sütés után.
A croissantokat meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljenek.
Kend meg a tetejüket tojással, majd szórd meg durvára aprított kesudióval.
A tojás szép színt ad a croissantoknak. A kesudió helyett használhatsz más dióféléket is.
Süsd a croissantokat 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A sütési idő a sütő típusától függően változhat, ezért figyelj oda, hogy a croissantok ne égjenek meg. Ha a tetejük túl hamar barnul, takard le alufóliával.
Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!
A croissant-ok akkor a legfinomabbak, ha frissen, még melegen fogyasztod őket. Porcukorral megszórva még mutatósabbak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.