A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát, míg homogén nem lesz.
A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen.
Oszd ketté a tésztát, az egyik feléhez add a kakaóport és gyúrd bele alaposan, hogy egyenletes barna színt kapjon.
A kakaóport szitáld hozzá, hogy ne legyen csomós.
Tedd mindkét tésztát külön tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájukra nőnek.
A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.
A megkelt tésztákat külön-külön nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd egymásra a kakaós és a világos tésztát.
A tésztákat egyforma méretűre nyújtsd.
Óvatosan nyújtsd ki a kettős rétegű tésztát, hogy összetapadjanak, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hűtés segít, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás teszi a tésztát levelessé.
A kész kétszínű tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre.
Éles késsel vagy pizzavágóval dolgozz.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A csúcsot óvatosan nyújtsd meg, hogy szép formája legyen a croissantnak.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely, például a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukor helyett használhatsz olvasztott csokoládét vagy más dekoratív szórást is. A lényeg, hogy a croissant teljesen kihűljön, mielőtt díszítenéd, különben a csokoládé megolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.