Frissen sült kétszínű croissant

Kétszínű croissant

A kétszínű croissant az elegancia és az íz tökéletes kombinációja. Az eredetileg francia péksütemény új, modern csavart kapott a kakaós és világos tésztarétegek ötvözésével. Nemcsak látványos, hanem ízletes is: a vajas rétegek között a kakaó enyhén kesernyés zamata és a croissant klasszikus édessége harmonizál. Ha valami különlegeset keresel reggelire vagy egy stílusos desszertet, ezt a croissantot mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
30 g Kakaópor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát, míg homogén nem lesz.

    A szitálás segít, hogy a liszt levegősebb legyen.

    3

    Oszd ketté a tésztát, az egyik feléhez add a kakaóport és gyúrd bele alaposan, hogy egyenletes barna színt kapjon.

    A kakaóport szitáld hozzá, hogy ne legyen csomós.

    4

    Tedd mindkét tésztát külön tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájukra nőnek.

    A konyharuha legyen enyhén nedves, hogy a tészta ne száradjon ki.

    5

    A megkelt tésztákat külön-külön nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd egymásra a kakaós és a világos tésztát.

    A tésztákat egyforma méretűre nyújtsd.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a kettős rétegű tésztát, hogy összetapadjanak, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hűtés segít, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás teszi a tésztát levelessé.

    8

    A kész kétszínű tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre.

    Éles késsel vagy pizzavágóval dolgozz.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A csúcsot óvatosan nyújtsd meg, hogy szép formája legyen a croissantnak.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely, például a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukor helyett használhatsz olvasztott csokoládét vagy más dekoratív szórást is. A lényeg, hogy a croissant teljesen kihűljön, mielőtt díszítenéd, különben a csokoládé megolvad.