Kibbeh Nayyeh nyers húsos előétel közel-keleti módra tálalva

Kibbeh Nayyeh (nyers húsos előétel közel-keleti módra)

A Kibbeh Nayyeh egy ikonikus közel-keleti étel, amelyet generációk óta készítenek Libanonban, Szíriában és a környező országokban. Ez a nyers húsos előétel egyszerűségében lenyűgöző, hiszen a legfrissebb alapanyagok íze érvényesül benne. A friss fűszerekkel és citromlével ízesített hús tökéletesen harmonizál a pitával, amely hagyományosan az étel kísérője. A Kibbeh Nayyeh nemcsak ínycsiklandó, hanem kulturális jelentőséggel is bír, hiszen a családi összejövetelek és ünnepi vacsorák elengedhetetlen része.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 25 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darált marhahús (nagyon friss, zsírszegény)
100 g Bulgur (finom szemcsés)
1 db Vöröshagyma (finomra vágva)
15 g Friss petrezselyem (aprítva)
5 g Friss menta (aprítva)
1 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Őrölt szegfűbors
50 ml Olívaolaj
2 ek. Citromlé
1 tk.
1 tk. Bors
20 ml Olívaolaj (tálaláshoz)
5 db Mentalevél (díszítéshez)
4 db Friss pita vagy lapos kenyér

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a finom szemcsés bulgurt hideg vízbe 10-15 percre, majd alaposan nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot.

    A bulgurt ne áztasd túl sokáig, mert szétázhat. A kinyomkodásnál ügyelj, hogy minél több vizet eltávolíts, különben a végeredmény túl lágy lesz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst, a kinyomkodott bulgurt, a finomra vágott vöröshagymát, a friss petrezselymet és mentát.

    A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    3

    Add hozzá az őrölt köményt, fahéjat, szegfűborsot, sót, borsot, az olívaolajat és a citromlevet. Gyúrd alaposan össze a keveréket, amíg sima, egyenletes állagú nem lesz.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A gyúrást addig folytasd, amíg a keverék teljesen homogén nem lesz, különben a textúrája nem lesz megfelelő.

    4

    Helyezd a keveréket egy lapos tálra, és formázd kézzel egyenletes rétegben. Egy kanál hátával készíts bele díszítő mélyedéseket.

    A tálat előzőleg nedvesítsd be, hogy a hús ne ragadjon rá. A mélyedéseket óvatosan készítsd, hogy a réteg ne szakadjon meg.

    5

    Tálalás előtt locsold meg a tetejét egy kevés extra olívaolajjal, és díszítsd mentalevelekkel.

    A jó minőségű olívaolaj kiemeli az ízeket. A mentalevelek frissességet kölcsönöznek az ételnek.

    6

    Kínáld friss pitával vagy lapos kenyérrel, és fogyaszd azonnal. Fontos, hogy csak nagyon friss húst használj a recepthez.

    A nyers hús minősége kulcsfontosságú! Ha nem vagy biztos a hús frissességében, inkább ne készítsd el ezt az ételt. Azonnal fogyaszd el, ne tárold.