Kinpira Gobo, pirított gobo gyökeret szójaszószban, szezámmaggal és chilivel tálalva

Kinpira Gobo

A Kinpira Gobo egy tradicionális japán étel, amely a gobo gyökeret pirítja szezámmaggal és szójaszósszal. Ez a köret vagy könnyű étkezés az egyik legismertebb japán étel, különösen azok körében, akik a fűszeres és ínycsiklandó ízeket kedvelik. Az étel egyszerű, mégis rendkívül ízletes, és a gobo gyökér különleges, ropogós textúrája jól illik a szójaszósz és a szezámmag gazdag ízéhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Gyökeres bojtorján (gobo)
1 ek. Héj nélküli szezámmag
2 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin
1 ek. Cukor
1 db Chili paprika
1 ek. Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A gobo gyökeret tisztítsd meg alaposan, és vágd vékony csíkokra.

    A gobo gyökeret hasonlóan kell készíteni, mint a sárgarépát, vékony csíkokra vágva, hogy jól átsüljön.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel a szezámolajat, és add hozzá a csíkokra vágott gobo-t. Pirítsd közepes lángon 5-7 percig.

    A gyökeret közepes lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, de szépen karamellizálódjon.

    3

    Miután a gobo pirult, add hozzá a szójaszószt, mirint és cukrot, majd jól keverd össze.

    A mirin és a cukor egyensúlyozza a szójaszósz sósságát, így az ízek harmonikusan összeérnek.

    4

    Főzd további 3-5 percig, amíg a folyadék egy kicsit besűrűsödik, és a gobo teljesen megpuhul.

    Ne hagyd, hogy túl sok lé maradjon a serpenyőben, mert a gobo megszívja a szószt, és még finomabb lesz.

    5

    Szórd rá a szezámmagot és a finomra vágott chili paprikát, majd keverd össze.

    A chili paprikát érdemes apróra vágni, hogy egyenletesen eloszoljon a teljes ételben.

    6

    Tálald frissen, mint köretet vagy főételt. Ha szeretnéd, egy kis extra szezámmagot is szórhatsz rá a végén.

    A szezámmag ad egy kis ropogósságot, és még ízesebbé teszi az ételt.