Kısır paradicsompürével tálalva friss petrezselyemmel díszítve

Kısır paradicsompürével

A kısır egy tradicionális török étel, amelyet bulgurból készítenek, és gyakran tálalnak paradicsomos öntettel, friss zöldségekkel és fűszerekkel. Az étel egyszerűen elkészíthető, mégis ínycsiklandó, és remekül illik bármely étkezéshez, legyen szó köretről vagy főételről. A kısır a török konyha szerves része, és a bolguri alapú ételek közül az egyik legismertebb. Az étel frissessége és könnyedsége kiemelkedővé teszi, és tökéletes választás a nyári hónapokban, de egész évben élvezhető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Bulgur
150 g Paradicsompüré
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Friss citromlé
2 g Fokhagyma
2 szál Zöldhagyma
1 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bulgurt öblítsd le alaposan, majd tedd egy nagy tálba. Forró vizet önts rá, és hagyd állni 10-15 percig, amíg megpuhul.

    Ha gyorsabban szeretnéd elkészíteni, a bulgurt először forrald fel vízben, majd hagyd állni. A víz mennyisége mindig 1,5-szerese legyen a bulgurnak.

    2

    Közben egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és adj hozzá apróra vágott fokhagymát. Pirítsd meg 1-2 percig.

    Ne hagyd a fokhagymát sokáig a serpenyőben, hogy ne égjen meg, mert keserűvé válhat.

    3

    Add hozzá a paradicsompürét a fokhagymához, és keverd össze. Főzd 5 percig, amíg a püré egy kicsit sűrűsödik.

    A paradicsompüré ízesítéséhez hozzáadhatsz egy csipetnyi cukrot is, ha a püré túl savanyú.

    4

    A főtt bulgurt keverd össze a paradicsomos keverékkel, majd add hozzá a friss citromlevet, sót és borsot.

    A citromlé frissességet ad az ételnek, és kiemeli a bulgur ízét.

    5

    Apróra vágd a zöldhagymát és a petrezselymet, és keverd bele a bulgurba.

    Ha szereted, még egy kevés olívaolajat is hozzáadhatsz a végén, hogy krémesebb legyen.

    6

    Tálald a kész kısırı friss zöldségekkel, például uborkával vagy paradicsommal.

    A kısır nagyszerű köret lehet, de főételként is megállja a helyét egy friss salátával.